Cerić za Klix.ba
828

Predsjednik Željezničara iz Londona: Pokrenut ću pitanje smjene Amara Osima

N. K.
Samir Cerić
Samir Cerić
Predsjednik Fudbalskog kluba Željezničar Samir Cerić u razgovoru za portal Klix.ba istakao je kako namjerava pokrenuti pitanje smjene šefa stručnog štaba Plavih Amara Osima.
Željezničar se nalazi u velikoj krizi koja je kulminirala današnjim porazom od Slobode pa tim s Grbavice sada već sedam uzastopnih utakmica u Premijer ligi BiH nema pobjedu. Da stvar bude gore, u potpunosti su zatajili ofanzivci pa Željo u 2021. godini još uvijek u prvenstvu nije postigao pogodak. Ako tome pridodamo nedavno ispadanje u četvrtfinalu Kupa BiH jasno je da kriza drma Plave.

"Rezultati jesu katastrofalni i ne treba bježati od te konstatacije. Također ne treba ni vrijeđati nečiju inteligenciju i govoriti da je sve plod slučajnosti i da će nas nekad krenuti, samo ne znamo kad. Ovo nije pitanje sreće, problem se zove neefikasnost, sve skupa je evidentno loša igra koja ne proizvodi dovoljno akcija iz kojih bi proizašli golovi. Rezultati sve diktiraju u sportu i nedostatak rezultata onemogućava kompletnom klubu da ide ka oporavku i eventualnom uspjehu. Zato trebamo nazvati stvari pravim imenom", rekao nam je Cerić koji se za naš portal javio iz Londona.

Kao glavnog krivca za trenutno stanje u klubu navijači detektuju trenera Osima, a s njima se u određenoj mjeri slaže i Cerić.

"Lično namjeravam pokrenuti pitanje smjene šefa stručnog štaba, ali nisam siguran da li ću imati podršku ostatka Upravnog odbora. Govorim u svoje ime, kao predsjednik kluba i neko ko se smatra odgovornim da povuče konkretne poteze. Međutim, sada dolazimo do one tačke šta navijači očekuju od mene - da donesem novac u klub, a pritom da ništa ne odlučujem. Ako je tako, a ova situacija bi mogla dati odgovor, onda sa srećom u traženju predsjednika koji će samo upumpavati sredstva, a da se ni za šta neće pitati. Moja vizija od početka je bila zasnovana na kreiranju nove vrijednosti i pronalažavanje komercijalnih metoda koje će omogućiti klubu samoodrživost, kao i profitabilnost. Međutim, sve je uzalud ako nas ne prate rezultati i ako postajemo irelevantni u domaćem prvenstvu. Ranije sam istakao bitnost svlačionice i bojim se da je naš šef stručnog štaba istu izgubio. A kad se to desi svi znamo šta to znači i šta bi trebali biti sljedeći koraci...", istakao je Cerić.

Prvi čovjek Plavih smatra da klub može izaći iz krize, a ima i nekoliko prijedloga za rješenje problema.

"Jedno od rješenja za krizu krije se u prvoj polovini prethodnog odgovora. Drugo može biti promjena načina rada aktuelnog stručnog štaba uz preslagivanje igračkog kadra. Na terenu trebaju biti oni koji ginu za Željin grb. Radije želim u timu vidjeti dijete kluba koje će energijom kompenzirati neiskustvo nego kvalitetnijeg igrača koji ne želi potrčati za loptom jer bojkotuje trenera ili smatra da će mu klub ostati nešto dužan. Nikome nećemo ostati dužni, ali zato nećemo ni tolerisati takav odnos. Niko ne može, niti smije da se postavi iznad kluba", rekao nam je Cerić.

Ostaje nam da vidimo šta će se u narednim danima dogoditi na Grbavici, odnosno hoće li Osim ostati na Željinoj klupi te povesti ekipu u narednom kolu Premijer lige BiH protiv Mladosti.