Nogomet
5

Intervju / Predsjednik NSBiH Elvedin Begić o aferi "Punac": Zašto se klubovi javljaju tek poslije godinu dana?

Piše: E. A.
Begić i Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Begić i Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Elvedin Begić je u razgovoru za Klix.ba govorio o proteklom periodu, selektoru Baždareviću, sistemu takmičenja Premijer lige, ženskom nogometu, navijačkim neredima, te o aferi "Punac".

Kada će se donijeti odluka o sistemu takmičenja u nogometnoj Ligi 12 naredne sezone. Da li će se igrati trokružno ili će se, nakon 22 odigrana kola, formirati Liga za prvaka i Liga za opstanak?

Odluka će se donijeti u naredna dva mjeseca. Ako nismo donijeli odluku, ne znači da nismo radili po tom pitanju. Naravno, od prošle Skupštine, to je bilo u aprilu 2015. godine, kada je odluka donesena da se ide u smanjivanje, već su krenule određene aktivnosti o pitanju sistema takmičenja u narednom periodu. Ima puno ideja kako bi se trebalo organizovati, imamo puno praktičnih primjera u našem okruženju, od Hrvatske do zemalja Skandinavije koje su u nekom vremenu primjenjivale taj sistem takmičenja i mi smo dali to struci da malo analizira, vidi šta je to i koji je to model najprihvatljiviji za BIH.

Mislim da se u zadnjih mjesec dana dovelo do tri otprilike prijedloga koja su bila na stolu i sad se oko ova tri prijedloga malo još razmišlja, analizira šta je to najbolje za BIH. I mislim da ćemo to uraditi do kraja ove takmičarske sezone, da klubovi prije tog odmora između dvije takmičarske sezone znaju šta ih to čeka u narednom periodu.

Kako komentarišete uspjeh bh. kadeta koji su se plasirali na Evropsko prvenstvo? Da li je riječ o izuzetku ili ste predviđali da bi neka od naših omladinskih selekcija mogla uspjeti takvo nešto?

Ne može biti izuzetak. Ovo je treći elitni krug takmičenja za omladince, gdje smo mi zaista igrali zapaženu ulogu. Prije dvije godine nam je nedostajao jedan bod, prije godinu dana jedan gol samo i ove godine, evo, uspjela se ta selekcija plasirati.

Mislim da je selektor sa svojim saradnicima u svojoj viziji, slobodi rada, mogućnostima koje smo mu mi osigurali uspio da zaista izvuče maksimum iz ove ekipe jer evidentno je da smo možda ove godine imali najtežu grupu u ovom elitnom takmičenju. Uspio je pored jedne Rusije, Italije i domaćina da izbori taj plasman i sigurno da je to još ovako malo draži i veći uspjeh u ovakvoj konkurenciji.

Ali taj kontinuitet u zadnjih tri godine je bio blizu i sigurno je to posljedica kontinuiranog rada tri selekcije, U 15, U17, i U19, jer u zadnje tri godine sva tri selektora i Malkočević koji je izborio ovaj plasman i Erbez koji vodi U15 i Toni Karačić su zaista radili zajedno. Jer vrlo blizu su ta godišta gdje imamo za godinu dvije ili sezonu dvije prelijevanje tih igrača i bila je potreba da zajednički već negdje sa 15 godina skautiraju, naprave dobru selekciju, krenu raditi i evo sa U 17 su i postigli nešto.

Selektor Baždarević je okupio igrače iz BHT Premijer lige koji su u Zenici odigrali meč. To je samo jedan od pokazatelja koliko novi selektor želi proširiti bazu igrača u reprezentaciji. Koliko ste zadovoljni Mešinim radom?

Selektor Baždarević je počeo svoj mandat na pola kvalifikacija u prošlom ciklusu za Evropsko prvenstvo i to je jedan trenutak kada smo mi bili jako nesretni zbog slabog starta reprezentacije. Analizirajući u tom trenutku šta je najbolje i šta bi bilo dobro da uradimo da pokušamo izvući taj slab rezultat do kraja kvalifikacija, jedno od rješenja je bilo nametnuto da se promijeni i selektor.

On je došao u zaista jednom momentu u nezavidnu situaciju i taj start nas je na kraju i koštao tih kvalifikacija, ali je uspio da ponovo vrati atmosferu, taj jedan pobjednički duh, da okupi, hajde da kažemo, tu jednu finu ekipicu i stručnjaka oko sebe i igrača i uspjeli smo se vratiti u jednom trenutku. Selektor Baždarević faktički tek sad ima pravu priliku da pokaže od početka kvalifikacija da je u stanju da vodi ovu ekipu i da na kraju izbori plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju.

Naravno da smo mi zadovoljni i u izvještaju za 2015. godinu rekli smo da smo zadovoljni sa 2015. godinom i rezultatima jer zaista sve je došlo do baraža, ali nismo zadovoljni što se nismo plasirali. I puno je tih drugih uzroka bilo i lošeg starta i ovih problema koje smo mi imali u Savezu i sve je to nekako usporavalo taj naš napredak. Selektor Baždarević u svom planu koji smo mi prihvatili, podržali u svakom obliku i finansijski i planski i organizacijski, je između ostalog imao i okupljanje igrača iz Premijer lige da vidi kojim to potencijalima on raspolaže, da vidi ima li tu "materijala" za neki naredni period itd.

Ovom okupljanju prethodio je njegov skauting po Evropi, gdje je obišao puno klubova gdje naši igrači igraju, da se na licu mjesta uvjeri u njihov kvalitet i formu, da popriča sa rukovodstvom klubova i na kraju krajeva da eventualno pronađe još neke igrače koji bi mogli igrati za BiH, koji imaju korijene odavde ili imaju želju da igraju za bh. reprezentaciju. Zaista je i taj posao odradio fantastično, to smo mogli vidjeti na ovim prijateljskim utakmicama, na ovom okupljanju, bilo je tih novih igrača koje je selektor uspio na neki način da animira i ugradi u ovaj tim.

Sve je aktuelnija promocija ženskog bh. nogometa. Očekujete li veliku posjećenost u meču naše ženske reprezentacije protiv Engleske 12. aprila u Zenici?

Ženski nogomet u zadnje vrijeme, zaista, ne samo kod nas nego i u svijetu doživljava jednu ekspanziju. Mi u BIH trebamo stvoriti naviku da pogledamo te utakmice ženskih selekcija i ženskih ekipa.

Ono što nas raduje, i to je jedan od uspjeha u mom mandatu u zadnje četiri godine, je što smo uspjeli da formiramo jedinstvenu žensku ligu na nivou BIH. Do prije dvije godine, ta liga je bila razjedinjena na entitetske lige i uspjeli smo da uz pomoć nekih projekata FIFA-e I UEFA-e da pomognemo klubovima po pitanju organizacije, opreme, finansijske pomoći i tu vidimo velike pomake.

Mi smo prošlu utakmicu sa Engleskom odigrali neriješeno, to je bilo nezamislivo prije tri, četiri, godine da mi možemo nekome parirati. Pobijedili smo Srbiju u Beogradu, ali opet jedan kontinuitet u radu koji selektorica Samira Hurem ima sa svojim saradanicima, U17, U19 i U21, i uvjete koje smo mi stvorili i u ovom kampu dole svakako su dali rezultate. Sama posjećenost je nešto na što mi ne možemo uticati, ponudimo i molimo na kraju krajeva navijače da daju podršku i još uvijek su te utakmice i besplatne sve u cilju promocije ženskog nogometa.

Koliko se poboljšalo stanje u pogledu navijačkih nereda, te posjećenosti na stadionima?

Evidentno je da je posjećenost na stadionima porazna. Nas raduje što imamo šta vidjeti i što je kvalitet bolji i da klubovi rade. Ono što je evidentno i što smo uspjeli kao Savez da uradimo u ovoj Premijer ligi i što je organizacijski najbitnije, a svi imamo običaj reći i u sportskim emisijama i u svim medijima, jako se popravio kvalitet nogometa, malo se popravila infrastruktura iako daleko od željenog. Dobro se popravilo suđenje i taj organizacijski dio utakmice. To je ono što Savez može i čime rukovodi sa ovim takmičenjem i to niko ne može osporiti u odnosu na prije četiri, pet godina i danas to su dvije nemjerljive stvari.

Kada su u pitanju navijački neredi tu dolazimo do nekih problema jer Savez nije organizator utakmice, organizator jedne utakmice ili događaja je klub domaćin i lokalna zajednica i oni snose i posljedice odgovornosti. Ono što smo mi mogli i što smo radili u prethodnom periodu je pokušaj zbližavanja te lokalne zajednice, zbližavanja i entiteta do kantona koji imaju klubove u takmičenju, razgovora, potrebe za boljom organizacijom, za podizanjem bezbjednosti na veći nivo. Naravno, susrećemo se sa velikim problemima u funkcionisanju države, kako su uređene bezbjedonosne strukture, pa imaju nadležnosti, pa nemaju, do kad mogu u kojem trenutku pomoći.

U zadnje tri godine nemamo mi baš velikih nasilja na terenu, ali ono što nikako ne možemo spriječiti, a imali smo, tri-četiri tuče navijača van grada, van terena. To je ono što donosi stanje u kompletnom društvu pa i šire jer nasilje se nije moglo skroz ugušiti i izbjeći u puno uređenijim zemljama koje imaju i dobre zakone i bolju infrastrukturu od nas. Mi smo tu nešto pomakli, nešto uradilI.

Tokom proteklih mjesec dana sve učestalije se priča o slučaju "Premije", "Punac", a glavni akteri priče su FK Sarajevo i Sloboda. Sa saopštenjem je izašao i FK Velež. Da li to narušava ugled bh. nogometa i koliko je ostalo do kraja procesa koji ste pokrenuli povodom ovog slučaja?

Krenut ću od kraja, slučaj rade tužioci Nogometnog saveza i ja kao predsjednik nisam se nikada petljao u rad niti jednog organa Saveza, niti tužioca, ni disciplinskih ni takmičarskih organa itd. Oni će objelodaniti svoj izvještaj. Koliko je narušio ugled bh. nogometa, sigurno jeste jednim dijelom. Međutim, ovdje imate probleme klubova. Savez direktno nema uticaja na rad klubova, klubovi su zasebne jedinice ili udruženja građana koji imaju svoje organe, predsjednika, izvršni odbor itd.

Obično, ako se javljaju ovakve aferice, onda se javljaju godinu dana iza jer niko u momentu postojanja te afere nije spreman da sarađuje, nije spreman da da informaciju da je moguća neka neregularnost, da je moguća neka aferica itd. i da onda zajednički sa organima gonjenja, evo završimo taj slučaj u onom momentu kada je moguće. Šta možemo sada mi, nakon godinu dana pa i organi gonjenja, kada čujete jednu, evo ovakvu informaciju "neko nekome rekao na utakmici, ti si uradio to i to itd."? Naravno, ako se bude u upravnom postupku imalo dokaza, to će tužioci kroz izjave, izvještaje i prikupljanje dokumentacije uraditi i naravno da će se poduzeti odgovarajuće mjere.

A šta se mi u nogometu naslušamo tih nekih urota, šta se dešava evo što se oglasio Velež i tako dalje. Ja sam danas pitao ljude iz rukovodstva Veleža "Zbog čega se niste oglasili u tom momentu, zbog čega se niste oglasili kad su suspendovali par igrača, tad samo negdje čujemo, tamo se nešto radilo"? Pa dajte da u tom momentu napravimo jer to bi bio pravi momenat da se presiječe neko nezakonito djelovanje ili nešto što šteti nogometu i da krenemo bolje naprijed. Ali niko u tom momentu nije spreman, nego se javi nakon godinu dana.

Šta biste istakli kao najsvjetliju tačku tokom posljednje tri godine Nogometnog saveza BiH, izuzimajući plasman na Mundijal?

Plasman na Mundijal i plasman dječaka na Evropsko prvenstvo za mene su zaista dvije jednake stvari, jednak uspjeh jer nam ovaj plasman dječaka daje nadu za naredni period da ćemo imati dovoljno snage i znanja, dovoljno igrača i kvaliteta da igramo značajniju ulogu u evropskom pa i svjetskom nogometu i to su dvije stvari na jednoj istoj ravni.

Kapitalno za Nogometni savez je i otvaranje Trening centra i kupovina zgrade. Puno je aktivnosti s kojima se možemo i trebamo pohvaliti. Nekad nas kritikuju, kao hvalimo se puno, a trebalo je mnogo više uraditi, ali evo Nogometni savez je putem projekata sa FIFA-om i UEFA-om uložio oko dva miliona u klubove koji su pretrpjeli štetu od poplava. Recimo, šta znači dva miliona, popraviti terene "malim" klubovima, vratiti ih u život, u onaj organizacijski model da mogu dalje nastaviti raditi sa mladim igračima. Mi smo to uspjeli uraditi, a trebalo je prvo naći sredstva, a onda to i implementirati u cijeloj BIH, u dva entiteta. Mi smo prvi put, prije tri godine uložili u stadione Premijer lige negdje oko tri i po miliona maraka kroz projekat.

Naravno, to je nedovoljno, ali to je nešto što je sami početak jer moramo shvatiti da smo imali jedan vakuum od desetak i više godina gdje nismo imali kredibilitet apliciranja za pojedine projekte. Danas kad smo taj kredibilitet vratili na određen način uspjeli smo da nešto dobijemo i ovi projekti treba da posluže za naredni period kao temelj da se mi dokažemo. A dokazali smo da možemo nešto dobiti, implementirati i na kraju podnijeti izvještaje onima koji su nam dali taj novac. Puno je predstavnika UEFA-e i FIFA-e koji su kontrolisali ove projekte i oni su oduševljeni transparentnošću i to nam otvara vrata za nove projekte.