Karijeru nastavlja na Poljudu
0

Predrag Sarić: Nikola će igrati i protiv moćne Barce

Razgovarao: Edin Isanović
Predrag Sarić
Predrag Sarić
Kao što je poznato, Sarajliji Nikoli Sariću nedavno je istekao ugovor sa Liverpoolom i priključio se ekipi Hajduka. Iako je bilo zanimanja i mnogih evropskih klubova, fudbaler koji ima pasoš Danske, odlučio je da preseli na Poljud. Tim povodom razgovarali smo sa Predragom Sarićem, ocem i menadžerom ovog igrača. Za Sarajevo-x.com govorio je o Hajduku, ponudama koje je Nikola imao, Balakovu, Barceloni…

Otkud baš u Hajduku?

Dobro pitanje. U fudbalu se nikada ne zna, nema pravila. Jednostavno, desilo se. Nikola je sam odlučio i izabrao. Želio je probati nešto potpuno novo. I ja, kao i on, mislim da nije pogriješio u izboru. Hajduk je veliki klub.

Možete li nam reći kako su tekli pregovori?

Brzo smo se sve dogovorili na finalnim pregovorima. Čelnici tima sa Poljuda bili su izuzetno korektni. Nakon prvog sastanka vidio sam da su profesionalci. Način na koji rade i razmišljaju ostavio je na mene pozitivniji utisak nego u nekim evropskim klubovima. Za tri dana koliko smo boravili u Splitu imamo samo pohvale na račun svih zaposlenih u klubu. Sve dogovoreno su ispoštovali do kraja.

Je li bilo ponuda drugih evropskih klubova?

Svakako! Nije bilo problem naći klub nakon Liverpoola. Vjerovatno su razmišljali: "Čim je došao do tog nivoa, ima kvalitet". Smatraju da samo sada treba složiti kockice. Nikola je imao peh sa povredama. Osim toga, promijenio se trener koji ga je doveo. Ubijeđen sam da bi davno debitovao za "Redse" da nije bilo toga. No, šta je tu je, život ide dalje.

Smatrate li da će se Nikola uspjeti nametnuti Balakovu?

Mislim da hoće. Zato je i došao. Balakov je taj koji je dao zeleno svjetlo i želio ga u timu. Kada trener vjerujue igraču, a igrač treneru, onda je to dobitna kombinacija.

Jeste li zadovoljni prijemom saigrača i navijača?

Nikola Sarić
Nikola Sarić
I više od toga. Od hotela gdje smo bili smješteni, zaposlenih u klubu, igrača, navijača, ljudi koje smo sreli u gradu. Možemo samo reći - svaka čast.

Koliko Nikola poznaje HNL?

Ne zna puno. Međutim, uskoro će pohvatati konce.

Raduje li se Vaš sin prijateljskoj utakmici protiv Barcelone?

Apsolutno! Bit će to veliki spektakl. Igrati protiv moćne Barce je doživljaj, a igrati protiv onih vanzemaljaca je više od toga.

Sada će biti bliže selektoru Sušiću. Možemo li očekivati da Nikola u budućnosti zaigra za reprezentaciju BiH?

Trenutno ima samo danski pasoš. Po danskom zakonu nema pravo na dvojno državljanstvo. To je jedina barijera. Osim toga, ne znam da li će Nikola imati kvalitet da igra za neki državni tim. Bolje da vidimo kako će se razvijati njegova karijera, a poslije ćemo razgovarati o reprezentaciji.