Euro 2012
7

Prandelli: Zaslužili smo, Hodgson: Odlazimo uzdignute glave

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Selektor talijanske nogometne reprezentacije Cesare Prandelli izjavio je nakon prolaska Azzurra u polufinale Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini da je njegova ekipa zaslužila pobijediti Englesku.

Italija je dominirala gotovo cijeli susret protiv Gordi Albiona, ali nikako nije uspijevala slomiti Joea Harta na golu. Dva puta joj se u tome ispriječila i stativa, pa je polufinale i susret protiv Njemačke morala izboriti boljim izvođenjem jedanaesteraca.

"Odigrali smo sjajnu utakmicu i zaslužili smo pobijediti. Bili smo jako dobri protiv odlične ekipei kakva je Engleska, stvorili smo mnogo prilika za pogodak, ali pobijediti smo morali tek nakon penala", rekao je selektor Italije za Rai Sport.

"Pokazali smo veliki takmičarski duh s kojim smo uspjeli zaustaviti engleske kontranapade. Uživajmo jedan dan u ovom rezultatu, a onda ćemo se okrenuti polufinalu i Njemačkoj", zaključio je Prandelli.

S druge strane Roy Hodgson nije krio razočarenje, ali je istovremeno naglasio da svojim momcima nema što prigovoriti, jer su na terenu ostavili sve što su imali.

"Igrači su zaista dali sve od sebe. Posebno se želim zahvaliti našim navijačima koji su nas pratili na svakoj utakmici i bili su sjajni. Još nikada nisam doživio tako veliku podršku", rekao je selektor Gordi Albiona, nakon čega se osvrnuo na lutriju jedanaesteraca.

"Mislio sam da je došao jedan turnir kada ćemo mi pobijediti u raspucavanju. Dodatno vježbanje penala ipak nije previše pomoglo. Naših pet izvođača bili su najbolji što imamo u ovome trenutku. I Young i Cole su na treningu zabijali pogotke bez problema. Međutim, tada nema umora u nogama, nema pritiska, nema nervoze... Talijani su u jedanaesterce ušli opuštenije što se moglo vidjeti po načinu na koji je Pirlo pucao (Panenka)", izjavio je Hodgson za BBC te zaključio.

"Ovo takmičenje napuštamo s glavom visoko uzdignutom."