Nogomet
1

Hodgson: Ekipa je apsolutno nadmašila moja očekivanja

Totalsport
Roy Hodgson (Foto: AFP)
Roy Hodgson (Foto: AFP)
Iako engleska nogometna reprezentacija ljepotom igre na Evropskom prvenstvu vjerovatno nikoga nije osvojila, rezultatski je ostvarila veliki uspjeh u zahtjevnoj D-grupi.

Nakon remija s Francuskom 1-1, Gordi albion je pobijedio Švedsku s 3-2, a onda je u 3. kolu u Donjecku bio bolji, barem rezultatski bolji, i od sudomaćina Ukrajinaca s 1-0. Wayne Rooney, koji je pauzirao u prve dvije utakmice zbog suspenzije, zabio je gol odluke u 48. minuti. U 62. minuti suci nisu dosudili očigledan pogodak za domaćina, jer je lopta nakon udarca Devića prešla gol-crtu.

Englezi su osvojili grupu sa 7 bodova. Na pitanje je li ekipa nadmašila očekivanja, selektor Engleske Roy Hodgson je odgovorio:

"Da, apsolutno! Mislim da je naša ekipa od starta bila stvarno dobra. Da je neko uoči Eura rekao da ćemo osvojiti grupu, ne vjerujem da bi bilo puno onih koji bi u to vjerovali. Štaviše, mislim da je većina mislila da uopće nećemo proći grupu. A mi smo je osvojili, i to na bodove, a ne na gol-razliku. To nam donosi dodatni dan odmora uoči četvrtfinala i to je ono što nam je očajnički trebalo. Zbog čega? Zato što je utakmica protiv Ukrajine za nas bila iznimno teška!"

Potom je Hodgson ponudio još neka razmišljanja o srazu s jednim od dva domaćina Eura od kojih niti jedan nije prošao u četvrtfinale.

"Na stadionu je bilo 60.000 ljudi, od toga samo 4.000 hrabrih Engleza. Dakle, nije atmosfera baš bila na našoj strani. U odbrani smo bili vrlo dobri, disciplinirani. Da, imali smo i malo sreće jer Ukrajini nije priznat pogodak kada je lopta možda prešla gol-crtu. Dobili smo tu sreću i znali smo je iskoristiti za pobjedu u ovoj utakmici."

"Nismo pokazali dovoljno smirenosti s loptom kada smo je imali u posjedu. To je nešto na čemu još moramo raditi i u čemu moramo napredovati. Ali, mi nismo zajedno dugo radili. Još uvijek radimo na našoj igri, radit ćemo i dalje", zaključio je Hodgson, koji na igralištu nije mogao sakriti svoju sreću zbog pobjede i plasmana u četvrtfinale.