Talenti moraju ostati kod nas
0

Prandelli: Verrattijev odlazak je veliki poraz italijanskog nogometa

Totalsport
Cesare Prandelli
Cesare Prandelli
Sjajni strateg Cesare Prandelli definitivno je razbudio italijanski nogomet, te mu donio veliki uspjeh na nedavnom Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini.

Nakon ispadanja u grupi Svjetskog prvenstva 2010. godine, dvije godine kasnije je Prandelli tu reprezentaciju odveo sve do finala Eura gdje je ipak prejaka bila Španija, reprezentacija koja svijetom dominira zadnjih godina.

Prandelli je najavio nastavak dobrog rada i rezultata popularnih "azzurra", ali ga je izuzetno naljutila jedna činjenica, a to je odlazak mladog 19-godišnjeg Marca Verrattija iz italijanskog nogometa ovog ljeta. Verratti je bio član Pescare, koja se na kraju prošle sezone plasirala u Seriju A, a ujedno je bio i na širem popisu Prandellija za Evropsko prvenstvo.

Na Euru nije zaigrao, a uprkos interesu Juventusa i Napolija Verratti je završio u moćnom Paris St. Germainu.

"Odlazak Verrattija iz Serije A je veliki poraz italijanskog nogometa. Naravno, ni jedna italijanska ekipa ne može u finansijama parirati PSG-u koji ga je kupio, ali klubovi iz Italije onda moraju konkurirati na drugačiji način. Nije novac jedini koji može kupiti. Postoje i druge stvari. Nije ekonomija sve, tehnički bi mogli zaustaviti odljev takvih igrača", rekao je Prandelli i dodao:

"Verratti je jedan od naših najvećih talenata. Takav bi trebao odrastati kod nas, a ne otići u Francusku. To je skandalozno i dokaz da ne radimo dobro naš posao. Talenti moraju ostati kod nas", grmio je italijanski izbornik.