Mnoštvo bonusa
9

Poznato koliko će Dinamo zaraditi od transfera Olma u Leipzig

E. B.
Dani Olmo (Foto: EPA-EFE)
Dani Olmo (Foto: EPA-EFE)
Dani Olmo će u ponedjeljak i službeno postati novi igrač Leipziga, a poznato je i koliko novca će zaraditi Dinamo.

Leipzig će Dinamu isplatiti 19 miliona eura, a s bonusima bi ta cifra mogla otići i na više od 30 miliona eura.

Realno je da Modri dobiju dodatnih šest miliona eura na ime plasmana Leipziga u Ligu prvaka. Naime, dva kluba su dogovorila da Dinamo dobije dva miliona eura svaki put kada Leipzig u sljedeće tri sezone uđe u grupnu fazu Lige prvaka.

Po dva miliona Dinamo bi dobio ukoliko Leipzig bude prvak u naredne tri godine, no to je zaista malo realno iako trenutno Leipzig vodi na tabeli Bundeslige sa četiri boda prednosti nad Bayernom.

Dinamo je u transfer ugradio i bonuse za nastupe. Tako će za svakih 15 nastupa u kojima Olmo odigra 46 i više minuta Dinamo zaraditi po milion eura. Ovi bonusi prestaju sa 60. nastupom, to jeste kada Leipzig Modrima isplati četiri miliona.

Dinamo će dobiti i 20 posto od sljedećeg transfera, no ne "čistog novca". Naime, Leipzig će dati Dinamu 20 posto od ukupne razlike, koliko je Leipzig platio Zagrepčanima za Olma i cijene koju će za njega dobiti.

To u praksi znači da ukoliko Olmo bude prodat za 100 miliona eura, a do tog trenutka zajedno s bonusima Leipzig Dinamu isplati 30 miliona eura, Modri bi dobili 20 posto od preostalih 70 miliona eura.

Ukoliko Leipzig proda Olma za manji iznos nego je isplatio Dinamu do tada, Modri neće dobiti ništa. No, taj scenarij je skoro nemoguće da se desi.