Tiraspolu otpisan
0

Poznato gdje i kada će se igrati revanš utakmica Lige prvaka između Sheriffa i Zrinjskog

K. H.
HŠK Zrinjski (Foto: G. Š./Klix.ba)
HŠK Zrinjski (Foto: G. Š./Klix.ba)
Uzvratni susret 1. kola kvalifikcija za UEFA-inu Ligu prvaka između FC Sheriff i HŠK Zrinjski odigrat će se u utorak, 12.07. s početkom u 19 sati (lokalno 20 sati) na stadionu Zimbru u Kišinjevu, objavio je mostarski klub na svojoj stranici.

Uzvratna utakmica između Sheriffa i Zrinjskog neće se igrati u Tiraspolu zbog političke situacije na istoku Evrope, a naročito u regiji Pridnjestrovlje gdje se nalazi i grad Tiraspol.

Regija Pridnjestrovlje smještena je na istoku Moldavije, a od devedesetih godina u suštini nema nikakvu vezu sa centralnim vlastima u Kišnjevu.

Naime, nakon raspada Sovjetskog Saveza u ovom dijelu Moldavije ostao je određeni kontingent ruske vojske, a nakon rata u Pridnjestrovlju koji je trajao od marta do jula 1992. godine, u ovom dijelu Moldavije uspostavljena je proruska vlast.

Vlast je proglasila nezavisnost od Kišnjeva te uspostavila Pridnjestrovsku Moldavsku Republiku.

Zbog aktuelne situacije u Ukrajini, Pridnjestrovlje se opet spominje kao jedno od žarišta i potencijalno mjesto koje bi Rusija mogla iskoristiti za otvaranje novog fronta na istoku Evrope.

Uzevši u obzir izuzetno stroge zahtjeve UEFA-e, odluka za izmještanjem utakmice iz Tiraspola je bila potpuno logična, a sada je potvrđeno da će se novi meč igrati na stadionu Zimbru u Kišinjevu.