Veliko pojačanje
94

Povratak Lulića među Zmajeve: Neupitni kvalitet i garancija profesionalizma u Bajevićevoj svlačionici

K. H.
Senad Lulić u dresu reprezentacije BiH (Foto: F. K./Klix.ba)
Senad Lulić u dresu reprezentacije BiH (Foto: F. K./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH dobila je veliko pojačanje nakon što je kapiten Lazija Senad Lulić promijenio mišljenje i nakon gotovo dvije i po godine odlučio da se vrati u dres nacionalnog tima, čime su šanse Zmajeva za plasman na Evropsko prvenstvo znatno povećane.

Senada Lulića ne treba posebno predstavljati. Kapiten Lazija, trenutno trećeplasirane ekipe u italijanskoj Seriji A, osvajača Superkupa i jedinog tima koji je nanio poraz Juventusu u ovoj sezoni, znatno će povećati kvalitet Zmajeva samim tim što će se njegovo ime naći na spisku za utakmice baraža, pored toga što njegovo višegodišnje klupsko i internacionalno iskustvo na kraju može biti i presudni faktor u ovim važnim mečevima.

Iskustvo na međunarodnom nivou

Lulić je posljednji meč za reprezentaciju BiH odigrao pod vodstvom selektora Mehmeda Baždarevića, u oktobru 2017. godine na stadionu Grbavica protiv Belgije, nakon čega nije uspio pronaći zajendičku riječ sa selektorom Robertom Prosinečkim te je čitavu Ligu nacij, kao i kvalifikacije za Evropskog prvenstvo, proveo u Rimu odmarajući tokom reprezentativnih pauza.

Iako nije igrao za reprezentaciju BiH, Lulić je krajem marta 2019. godine privukao puno pažnje bh., ali i regionalne javnosti, kada je rekao da reprezentativna okupljanja u našem državnom timu nisu bila najprofesionalnija, što je upalilo mnoge alarme i postavilo mnogo pitanja u našoj državi o odnosu pojedinih igrača prema državnom dresu.

"Kod nas je reprezentacija kao da dođeš malo na odmor. Jedeš kolače, porodica, pokloni... onda idu utakmice i tu si mrtav. Tako je bilo kod nas", rekao je Lulić golmanu Intera i reprezentacije Slovenije Samiru Handanoviču uoči utakmice njegovog Lazija i Nerroazzura.

Ubrzo nakon toga oglasio se i bivši selektor reprezentacije BiH Safet Sušić koji je demantovao Lulićeve navode rekavši kako su se u njegovom mandatu igrači uvijek "pripremali i ponašali maksimalno ozbiljno i disciplinovano", a ta izjava često se pojavljivala u bh. javnosti kao objašnjenje za loše rezultate Zmajeva u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Iako se u početku činilo da je Lulić stavio tačku na reprezentativnu karijeru, što je bivši selektor Robert Prosinečki tvrdio, bh. veznjak raširenih ruku dočekao je bh. delegaciju u Rimu predvođenu selektorom Duškom Bajevićem i predsjednikom Elvedinom Begićem te je s njima otvoreno pričao o povratku u državni tim, što sa Prosinečkim nije bio slučaj iako je popularni "Žuti" tvrdio da jeste, a epilog svega jeste njegova odluka da promijeni odluku i, minimalno još jednom, pristane obući dres reprezentacije BiH.

Neizostavan član sjajnog Lazija

Lulić se trenutno nalazi u sjajnoj formi i nema sumnje da će njegov povratak u državni tim biti od velikog značaja, kako za atmosferu u ekipi, tako i za kvalitet naše igre. Senad Lulić u Laziju pokriva poziciju krilnog igrača u formaciji 3-5-2, što je formacija s kojom Duško Bajević vjerovatno neće igrati u baražu zbog malo vremena koliko će imati za pripremu mečeva, a kao što je to i ranije slučaj bio, njegova uloga će vjerovatno biti na lijevom krilu ili možda čak u veznoj liniji s obzirom na to da kvalitetno može igrati na poziciji centralnog veznog igrača.

Povratak igrača koji je otvoreno govorio o neprofesionalizmu u reprezentativnom timu, posebno pred ovako bitne utakmice baraža za Evropsko prvenstvo, mogu samo biti od velike koristi kompletnoj reprezentaciji, a najviše selektoru Dušku Bajeviću. Neupitni kvalitet i iskustvo koje Lulić nosi može biti motivacija i satisfakcija i drugim bh. igračima koji se nađu na spisku bh. selektora za meč baraža, a u takvoj atmosferi, šanse Zmajeva za plasman na historijsko Evropsko prvenstvo i to pred dvije utakmice koje se igraju na domaćem terenu znatno su porasle.

Senad Lulić za reprezentaciju BiH odigrao je 57 utakmica u kojima je postigao četiri pogotka, a ove sezone je u dresu Lazija odigrao ukupno 24 meča na kojima je postigao jedan pogodak i upisao jednu asistenciju. Njegov Lazio ima 11. uzastopnih pobjeda u Seriji A, uključujući i pobjedu protiv Juventusa, a također su osvojili i Superkup Italije pobjedom protiv Stare dame rezultatom 3:1.

Što se tiče ostalih "zaboravljenih" reprezentativaca BiH, izgledan je povratak Asmira Begovića u državni tim nakon torture koju je preživio pod vodstvom selektora Roberta Prosinečkog, dok je iz ove perspektive nerealno očekivati povratak Vedada Ibiševića koji se protiv Crne Gore u Zenici i zvanično oprostio od reprezentativnog dresa, što s Lulićem nije bio slučaj. Moguće je, također, da se u državni tim vrati otpisani Ognjen Vranješ, no tu odluku na kraju će ipak donijeti selektor Duško Bajević koji je trenutno jedina osoba koja zna odgovor na to pitanje.

Svakako da će više informacija o stanju u reprezentaciji i eventualnim pozivima za utakmice baraža biti poznato u subotu kada je u zgradi NS BiH zakazana konferencija za medije na kojoj će novinari prvi put imati priliku da novom selektoru postave pitanja, što na njegovom zvaničnom predstavljanju nije bio slučaj.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će u polufinalu baraža Lige nacija B dočekati Sjevernu Irsku, a susret će biti odigran 26. marta u Zenici na stadionu Bilino Polje s početkom u 20:45 sati. Ukoliko naš tim ostvari pobjedu, onda će u finalu, također na Bilinom Polju, igrati protiv boljeg iz drugog polufinalnog para između Slovačke i Republike Irske koji se igra u Bratislavi. Eventualno finale zakazano je za 31. mart.