Haris Seferović
0

VIDEO / "Postoji šansa da jednom zaigram za BiH"

Razgovarao: Edin Isanović
Za Harisa Seferovića javnost u BiH čula je na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu do 17 godina. Nosio je dres švicarske reprezentacije sa kojom je na kraju dotakao vrh. U finalu su sa 1-0 pobijedili domaćina ovog natjecanja Nigeriju, a Seferović je postigao jedini pogodak na utakmici ( u 63. minuti), kada je udarcem glavom savladao golmana Nigerije.

Seferović je tako prvenstvo završio kao najbolji strijelac sa pet pogodaka. Taj epitet je ponio zajedno sa Borjom (Španjolska), Emmanuelom (Nigerija) i Gallegosom (Urugvaj). Ovo je Švicarcima bilo prvo finale pod okriljem Međunarodne nogometne federacije (FIFA) još od Olimpijskih igara 1924. godine u Parizu kada su poraženi od Urugvaja 3-0.

Odmah nakon okončanja prvenstva počelo se pričati o “malom” koji će biti izvanredan igrač. Sve nas pomalo zanima da li postoji ikakva mogućnost da zaigra za BiH. Reprezentativac Švicarske rođen je 22. februara 1992. godine. Nastupa za Grasshopper iz Ciriha i u posljednje vrijeme počeo je dobivati priliku u udarnoj postavi.

Uspjeli smo doći do broja telefona porodice Seferović. Kada smo ih kontaktirali javio se otac Hamza koji je nakon što smo mu se predstavili rekao sljedeće:

“Haris je već izjavio za neke medije da trenutno igra za Švicarsku. Vidjet ćemo šta će se dalje dešavati. Morate imati razumijevanja, on je još uvijek mlad”.

Ipak, nakon insistiranja Hamza je dopustio nadolazećoj zvijezdi svjetskog nogometa da razgovara sa nama. Moramo istaći da Haris malo teže govori naš jezik, ali daleko od toga da se nismo razumjeli.

“Recite šta vas zanima”, poručio je Haris nakon uvodnih pozdrava.

Objasnili smo mu da sve zaljubljenike nogometa interesuje da li postoji ikakva mogućnost da obuče dres “zmajeva”.

To vam sada ne mogu odgovoriti. Igram za Švicarsku i sada razmišljam samo o toj reprezentaciji.

A nekada u budućnosti?

Šansa svakako postoji, ali ću još vidjeti i dobro razmisliti. Još je rano za donošenje konačne odluke.

Koliko znate o bh. reprezentaciji?

Čuo sam za Džeku i Ibiševića. Nisam baš najbolje upućen.

Za kraj nam recite kako ste vidjeli nedavno završeno Svjetsko prvenstvo za igrače do 17 godina?

Sve je bilo za super. Igrao sam dobro i na kraju smo uspjeli zauzeti prvo mjesto. Prezadovoljan sam svojim nastupima.

Nadamo se da će i on krenuti stopama Pjanića, Begovića i Medunjanina koji su svojevremeno nosili dres drugih reprezentacija (Luxsemburg, Kanada i Holandija), ali su se na kraju odlučili za BiH (nakon što je FIFA to omogućila novim pravilima).