Klix.ba u Vijetnamu
13

Posjetili smo PVF akademiju u Hanoiju: Impresivno zdanje sagrađeno za samo osam mjeseci

E. B.
(Foto: Klix.ba)
FK Sarajevo je danas potpisao ugovor s PVF akademijom, najvećim rasadnikom talenata u Vijetnamu.

I sami smo se mogli uvjeriti u impresivno zdanje akademije koje se nalazi u pregrađu Hanoija, a proteže se na 60 hektara.

Ono što je posebno impresivno je podatak da su velika zgrada akademije od devet spratova i čak devet nogometnih terena izgrađeni za samo osam mjeseci!

Trening centar PVF akademije sastoji se od glavnog terena s hibridnom travom i modernom natrkivenom tribinom koja može primiti 4.000 gledatelja, devet pomoćnih terena (tri s prirodnom travom, tri s umjetnom i tri terena za najmlađe polaznike akademije), ogomnom teretanom sa svim pratećim sadržajima, olimpijskim bazenom te tri manja, centrom za sportsku nauku.

Polaznici akademije, njih oko 160, žive u zgradi u kojoj imaju sve potrebne uslove za napredak. Raspored je jasno definiran: U 5:30 ujutro idu u privatnu školu, a po povratku u kamp pristupaju nogometnim obavezama. Korištenje mobitela je strogo kontrolirano te ga mogu koristiti dva puta sedmično po sat vremena kako bi se javili porodici.

U sklopu zgrade akademije imaju sve što im je potrebno za nesmetano posvećivanje treninzima, a sve se odvija pod budnim okom slavnog francuskog trenera Phillipea Troussiera.

A razlog zašto su u PVF akademiji ovako ozbiljno pristupili poslu je jasan: žele da njihovi igrači čine okosnicu reprezentacije koja se 2026. godine želi plasirati na Svjetsko prvenstvo.

Nema sumnje da je FK Sarajevo uradio pravi potez potpisivanjem ugovora o saradnji s PVF-om s obzirom na to da mogu mnogo toga pozitivnog izvući iz posjete Vijetnamu i budućoj saradnji s najvećom nogometnom akademijom u ovoj zemlji.