Egzotična destinacija
37

Posjetili smo nogometni kamp u Španiji: Vrhunska lokacija s više od 300 sunčanih dana godišnje

E. K.
Foto: A.L./Klix.ba
Foto: A. L. / Klix.ba
Juniori Fudbalskog kluba Željezničar su sredinom prethodne sedmice bili u Španiji gdje su bili na prestižnom Al Abtal Cupu na kojem su odigrali utakmicu protiv Future Falconsa gdje je rezultat bio 0:0, a na pomenutom susretu je bio i reporter portala Klix.ba.
Omladinci sarajevskog sastava su imali vrhunske uslove za rad i odmor kao i za odigravanje utakmice što su na kraju pokazali i na utakmici protiv ekipe iz Saudijske Arabije koja se u ovom mjestu priprema tokom cijele godine.

Utiske sa putovanja nam je prenio direktor Omladinske škole sarajevskoj sastava Edin Ćurić koji sa sobom nosi vrhunske utiske.

"Jedno lijepo i dobro organizovano putovanje, lijep smještaj, ugodan boravak u Španiji i nogometno iskustvo koje ne može svaki klub sebi priuštiti. Rezultat utakmice je jako dobar jer smo putovali bez četverice igrača koji su bili na pripremama sa prom ekipom. Isto tako sa nama nije putovao ni Afan Fočo koji je bio odsutan zbog obaveza u kadetskoj reprezentaciji BiH. Međutim to se nije mnogo osjetilo u našoj igri jer su momci, među kojima je bilo i nekoliko kadeta 2007. godište, ispunili očekivanja. Protivnik je imao sve igrače 2005. osim jednog koji je bio 2006. godište", rekao nam je Ćurić te dodao:

"Tehnički perfektna ekipa koja trenira u idealnim uslovima i sastavljena je od vjerovatno najboljih igrača što ovoj kategoriji ima Saudijska Arabija. Naši momci nose dobre utiske jer su vidjeli i osjetili kako je igrati na višem nivou i već u srijedu nas očekuje utakmica u Zagrebu protiv odličnog Dinama. Već je dogovoreno da nam se priključe i igrači koji su bili sa prvom ekipom. Brža reakcija sa loptom u posjedu lopte, kao i agresivniji i eksplozivniji pritisak na loptu i protivnika će nam biti neophodni kako bi i protiv jakog Dinama pružili isto tako dobru igru. Zahvalio bih se organizatorima na odličnim uslovima boravka u Španiji. Organizacija puta i sve ostalo je bilo super i jedva čekamo gostovanje u Zagrebu".

Inače, jedan od najboljih sportskih kompleksa u južnoj Evropi se nalazi svega sat udaljen od aerodroma u Barceloni te posjeduje vrhunsku lokaciju sa više od 300 sunčanih dana godišnje te blagim zimama što omogućava raznim sportskim kolektivima da se u zimskom periodu pripremaju na ovom mjestu i imaju utakmice tokom cijele kalendarske godine.

U kompleksu "Mediterranean Sport Village" u Cambrillsu se nalazi kvalitetan smještaj u kome može biti smješten veliki broj ljudi, a udobno i mirno okruženje omogućava sportistima mogućnost da se kvalitetno odmore između treninga te da se na najbolji mogući način spreme za sportske izazove. Resort posjeduje 500 smještajnih kapaciteta koji su dizajnirani za odmor sportista.

Kompleks posjeduje 11 nogometnih terena koji su napravljeni prema UEFA-inim i FIFA-inim standardima uključujući četiri s prirodnom travom i sedam s umjetnom travnatom podlogom. Također, nalazi se i jedan mini teren kao i teren za ragbi, dva terena na plaži te mini stadion kapaciteta 1.000 gledalaca.

Na njemu se nalazi prostor za masažu, soba za sastanke kao i teretana koja prvenstveno nogmetašima pruža nevjerovatan osjećaj ugodnosti. Svi tereni su pokriveni reflektorskim rasvjetama, a sav materijal je odobren od strane španskog Saveza i usklađen je sa UEFA-inim i FIFA-inim pravilima.

Pored gore nabrojanih prednosti, pruža se mogućnost i vrhunskim biciklistima i triatloncima da pokažu svoje spobnosti te da treniraju i u situacijama kada to vremenski uslovi ne dozvoljavaju.

Vrijedi spomenuti da se sam kompleks sastoji iz dva dijela, onog za smještaj te sportskog dijela gdje se nalaze i nogometni tereni, a oni su udaljeni desetak minuta hoda od samog kompleksa kao i plaža te Balearsko more koje pruža odličan doživljaj Mediterana.