Nogomet
2

Portugal pobijedio Švedsku, Grčka Rumuniju, Francuska izgubila od Ukrajine

Piše: D. B.
Portugal - Švedska (Foto: AFP)
U terminu od 20:45 sati večeras su odigrane prve utakmice baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, a snage su odmjerili Portugal - Švedska, Ukrajina - Francuska i Grčka - Rumunija. Portugal je pobijedio Švedsku 1:0, Ukrajina je iznenadila Francusku i slavila sa 2:0, a Grci su pobjedom 3:1 opravdali ulogu favorita protiv Rumunije.

Portugal - Švedska 1:0

Prva prilika za Portugalce se ukazala u 6. minuti. Solo akcijom ju je napravio Joao Moutinho, prevario je nekoliko protivničkih igrača, ali na kraju neprecizno šutirao. Na drugoj strani je minut kasnije šansu za gol propustio Lustig. Potom su uslijedila dva šuta Šveđana sa velike udaljenosti koje su uputili Elmander i Olssen, a isto je pokušao i Postiga u redovima Portugala, no, preciznosti nije bilo. U 24. minuti je nakon slobodnog udarca gostiju loptu primio Kallstrom, koji je šutirao pored lijeve stative. Kako se bližio kraj prvog poluvremena, tako su Portugalci bivali opasniji. Ponajbolji igrač domaćih, sjajni Ronaldo, šutirao je glavom tik iznad prečke švedskog gola. Još jednu sjajnu priliku za domaće propustio je Postiga u 41. minuti. Minut kasnije je neprecizan bio Pereira, a potom i Pepe Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 0:0.

U nastavku utakmice ponovo su prvi zaprijetili Portugalci i to preko Postige, koji je šutirao preko gola. U 50. minuti je zabilježen promašaj Ronalda, koji odbijenu loptu iz dobre situacije nije uspio smjestiti u gol. Šut Nanija iz neposredne blizine pet minuta kasnije nije našao put do švedske mreže. Dalekometni šut Moutinha iz narednog napada također je bio neprecizan. Napadi Portugalaca su se nastavili, šutirali su Postiga i Pereira, ali je švedska odbrana odolijevala i otklanjala opasnost ispred svog gola.

Igrala se 69. minuta kada je Nani šutirao ka golmanu Isakssonu, koji je uspio sačuvati svoju mrežu. Šveđani su potom u narednom napadu mogli kazniti promašaje domaćih, Ibrahimović je snažno šutirao, ali mu je odbranio golman Patricio.

Trenutak odluke dogodio se u 82. minuti kada je Ronaldo glavom pogodio mrežu švedskog golmana Isakssona. Portugalci će tako u revanšu u Švedskoj imati minimalnu prednost, mada se očekuje nova neizvjesna utakmica.

Ukrajina - Francuska 2:0

Francuzi su u večerašnjoj utakmici zaprijetili u 6. minuti preko Girouda čiji je udarac glavom odbranio golman Ukrajine. Dvije minute kasnije je na drugoj strani neprecizan bio Yarmolenko. Igrala se 25. minuta kada su Ukrajinci mogli do vodstva da je kojim slučajem Zozulja uputio bolji šut ka golu Galskih pijetlova. Nedugo zatim je glavom iz dobre situacije neprecizno šutirao Edmar. Više sreće nije imao ni njegov saigrač Konopljanka u 32. minuti utakmice. To je bilo sve vrijedno pomena u prvom poluvremenu.

Drugo poluvrijeme je donijelo priliku za Francusku. Giroud je dobro šutirao glavom, ali je golman Ukrajinaca Pyatov bio oprezan. Konopljanka se u 56. minuti oslobodio svog čuvara i šutirao ka francuskom golmanu Llorisu koji je odbranio njegov udarac.

Hrabra igra Ukrajinaca je urodila plodom u 61. minuti. Zozulja je šutirao u lijevi Llorisov ugao i pogodio mrežu za vodstvo svoje reprezentacije. Isti je igrač mogao povisiti vodstvo Ukrajinaca dvije minute kasnije, ali ga je francuska odbrana uspjela spriječiti u tome.

Sjajnu priliku za brzo izjednačenje rezultata propustio je Nasri u 65. minuti utakmice. Francuski reprezentativac se nije proslavio ni devet minuta kasnije. Ribery je bezuspješno pokušao u 78. minuti susreta.

Drugi gol za Ukrajinu postigao je Yarmolenko iz jedanaesterca u 83. minuti i tako ovjerio veliku pobjedu nad Francuskom, koja Ukrajincima daje ogromne šanse da se nađu na SP u Brazilu. No, Francuze svakako prije revanša ne treba otpisati. Napomenimo da je domaći igrač Kucher u finišu utakmice isključen, kao i Koscielny na drugoj strani.

Grčka - Rumunija 3:1

Rumuni su na početku utakmice pokušali iznenaditi Grke šutevima sa udaljenosti, ali Marica i Tanase nisu pogodili. Prvu veliku priliku Grci su imali u 14. minuti i pretvorili su je u pogodak. Strijelac je bio Mitroglu. Tri minute kasnije je su Grci mogli do drugog gola, ali je golman Rumunije odbranio udarac Slovasa.

Igrala se 20. minuta kada su Rumuni došli do poravnanja. nakon što je glavom pogodio Stancu.

Međutim, Grci su vodstvo vratili samo minut kasnije golom Salpingidisa.

Nakon novog vodstva Grka prilike su propustili Rumun Marica i Grk Samaras. U 36. minuti Torosidis je šutirao pored gola, kao i Torje na drugoj strani u narednom napadu gostujuće reprezentacije. Igrala se 39. minuta kada je dobar šut ka golu Grka uputio Cocis, no, gola nije bilo. Grci su ponovo zaprijetili u 42. minuti kada precizan nije bilo Mitroglu. Domaći su nakon prvog poluvremena vodili rezultatom 2:1.

Prvu ozbiljniju priliku u drugom dijelu igre imao je Bourceanu u 58. minuti, no, preciznosti u njegovom šutu nije bilo. Grci su povisli rezultat na 3:1 u 67. minuti, a strijelac je bio Mitroglu, koji je upisao svoj drugi gol na ovoj utakmici.

Grci su bolje igrali od Rumuna i stvarali prilike za gol. U 70. minuti je šut Katsouranisa izblokirala odbrana gostiju. Lobont je dvije minute kasnije ponovo spasio svoju mrežu nakon šuta Mitroglua.

U finišu je Lazar dobio crveni karton. Grci su mirno priveli susret kraju i upisali pobjedu protiv Rumunije te tako napravili veliki korak ka plasmanu na SP u Brazil.

Uzvratni susreti baraža su na rasporedu 19. novembra.