Nogomet
85

Hrvatska traži pobjedu protiv Islanda, okršaj Ronalda i Ibrahimovića

Piše: J. H.
Cristiano Ronaldo i Zlatan Ibrahimović
Cristiano Ronaldo i Zlatan Ibrahimović
Večeras se igraju prve utakmice baraža za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu naredne godine. Susjedna Hrvatska gostuje na hladnom Islandu, Portugal dočekuje Švedsku, dok će u Kijevu snage odmjeriti Ukrajina i Francuska. Četvrti par čine Grčka i Rumunija.

Island - Hrvatska (Rejkjavik)

Selektor Islanda Lars Lagerback će preko Hrvatske tražiti svoje četvrto učešće na Svjetskom prvenstvu nakon što su Islanđani završili na drugoj poziciji kvalifikacija u veoma jakoj grupi E sa 17 bodova, koliko je imala i Hrvatska u grupi A.

S druge strane, Hrvatska je u kvalifikacijama napravila nekoliko kikseva, zbog čega je nakon posljednjeg kola smijenjen Igor Štimac, a na njegovo mjesto došao mladi i neiskusni Niko Kovač.

U prethodnim susretima između ovih dviju ekipa, Hrvatska je ubilježila dvije pobjede postigavši sedam i primivši samo jedan gol. Islanđani su sve oči uprli u dvojicu igrača, Gylfija Sigurdssona i Eidura Gudjohnsena, koji će biti najveća prijetnja golu Vatrenih.

Portugal - Švedska (Lisabon)

Mnogi ljubitelji nogometa ostali su razočarani kada su vidjeli da Cristiano Ronaldo ili Zlatan Ibrahimović naredne godine neće učestvovati na Mundijalu.

Portugalci su na prethodna dva velika takmičenja otišli preko baraža i to pobjedama protiv BiH. Ovaj put pred sobom će imati jaku Švedsku predvođenu Zlatanom Ibrahimovićem.

Portugalci imaju odličan skor kada je riječ o domaćim utakmicama. U posljednjih pet susreta dobili su tri, a dva puta su remizirali. Najveću prijetnju golu Šveđana činit će trojac Cristiano Ronaldo, Nani i Helder Postiga, dok će popularnog Ibrakadabru čuvati Pepe i Bruno Alves.

Ukrajina - Francuska (Kijev)

U ovom dvomeču Francuzi izgledaju kao favoriti. Bez ikakve dvojbe, Ribery, Benzema, Nasri i ostali su mnogo talentovanija ekipa, ali protiv upornih i iskusnih Ukrajinaca padale su i veće reprezentacije.

U prethodnim susretima Francuzi su pobjeđivali četiri puta, dok su tri susreta završena neriješeno. Ukrajina još uvijek traži svoju prvu pobjedu protiv bivših svjetskih prvaka.

Grčka - Rumunija (Pirej)

Grci su ove kvalifikacije završili na drugom mjestu sa 25 bodova, koliko je imala i naša reprezentacija. Zbog slabije gol razlike, ovaj put su izabranicima Safeta Sušića gledali u leđa i svoje mjesto u Brazilu morat će tražiti preko neugodnih Rumuna.

Domaća reprezentacija u utakmicu ulazi puna samopouzdanja s obzirom na to da u prethodnih šest susreta na stadionu Georgios Karaiskakis u Pireju nisu primili gol.

Fernando Santos, selektor Grčke, neće moći računati na iskusnog Kyriakosa Papadopoulosa, koji ima problema sa koljenom. U reprezentaciju je ponovo pozvan 33-godišnji Fanis Gekas.

Grčka je do sada učestvovala na dva Svjetska prvenstva, posljednji put prije tri godine u Južnoj Africi. S druge strane, Rumuni nisu učestvovali na Mundijalu od 1998. godine