FA Cup
0

Portsmouth iznenadio Tottenham i plasirao se u finale

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Portsmoutha iznenađujuće su pobijedili favorizirani Tottenham, s 2-0 u produžetku, u drugoj polufinalnoj utakmici engleskog FA Cupa na Wembleyju.

Podsjećamo, u subotu je Chelsea opravdao ulogu favorita pobjedom protiv Aston Ville s 3-0, a umjesto očekivanog gradskog obračuna s Tottenhamom, Chelsea će naslov pobjednika ovoga natjecanja braniti u finalnoj utakmici 15. maja (naravno, opet na Wembleyju) protiv Portsmoutha!

Bit će to finale dva posljednja pobjednika ovog takmičenja. Podsjećamo da je Portsmouth slavio naslov u FA Cupu 2008. godine.

Portsmouth, klub koji je ove sezone zbog finansijskih dubioza i golemog duga proglasio stečaj, te je siguran putnik u drugu ligu, tako je ipak doživio i jedan veliki sretni trenutak u turobnoj sezoni. Ne može se reći da njegova pobjeda protiv Tottenhama nije zaslužena, iako je Tottenham, barem prema statistici, bio bolja ekipa. Imao je znatno više udaraca prema golu (31-12) i u okvir gola (16-7).

No, Portsmouth im je, iskreno, mogao napuniti mrežu i u osnovnom dijelu utakmice. Frederic Piquionne imao je tri čiste šanse, ali niti jednom nije pronašao način kako savladati Gomesa.

Ipak, upravo se 31-godišnji francuski napadač, koji u Portsmouthu igra na posudbi iz Lyona, iskupio za te promašaje u devetoj minuti produžetka. Poslužio ga je Kevin-Prince Boateng, koji je do prošle sezone igrao baš u Tottenhamu, a Piquionne je iz blizine pospremio loptu u mrežu. U ključnom trenutku poskliznuo se Tottenhamov branič Michael Dawson, koji ga je pratio.

Vrlo brzo nakon toga je sudac Wiley teško oštetio Totttenham, poništivši potpuno regularan pogodak Petera Croucha zbog navodnog prekršaja Nike Kranjčara nad golmanom Portsmoutha Davidom Jamesom, iako o prekršaju nije bilo niti govora. Zapravo je James u skoku gurnuo Kranjčara.

U 116. minuti dvoboja je honduraški reprezentativac Wilson Palacios skrivio jedanaesterac, oborivši u kaznenom prostoru Arunu Dindanea, a Boateng je iz penala postavio konačnih 2-0 za Portsmouth.

FA Cup, polufinale:

Portsmouth – Tottenham 0-0, u produžetku 2-0 (Piquionne 99, Boateng 117-11m)