FA Cup
0

Chelseaju prva dvostruka kruna u istoriji

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši Chelseaja obranili su naslov pobjednika u FA Cupu, savladavši u finalu na Wembleyju Portsmouth 1-0 pogotkom Didiera Drogbe u u 59. minuti.

Najzanimljiviji trenuci finala zbivali su se između 55. i 59. minute. U tom razdoblju je Portsmouth propustio realizirati jedanaesterac i primio gol.

U 55. minuti je Belletti, koji je ušao u igru u 44. minuti umjesto povrijeđenog kapitena njemačke reprezentacije Michaela Ballacka (zglob desne noge), prekršajem u kaznenom prostoru zaustavio Arunu Dindanea u prodoru, pa je sudac Foy opravdano dosudio jedanaesterac. Međutim, Kevin-Prince Boateng je u 56. minuti tukao vrlo loše, nisko po sredini, a Petr Čech je nogom odbio njegov udarac, iako se bacio u svoju desnu stranu.

Samo tri minute kasnije, u 59. minuti, Chelsea je kaznio takav propust Boatenga. Tačnije, učinio je to najbolji strijelac Premiershipa sa 29 golova, bjelokošćanski napadač Didier Drogba, koji je odlično šutirao iz slobodnog udarca malo iskosa s lijeve strane. Gađao je u bliži kut Davida Jamesa, koji se ispružio ali nije mogao dohvatiti loptu koja se od stative odbila u mrežu!

Tada je, napokon, okvir gola bio sretan za Chelsea, koji je u prvom poluvremenu čak pet puta pogodio okvir gola, ali niti jednom nije poentirao. Jednom prilikom je Kalou s pet metara promašio prazan gol i pogodio samo gredu, a jednom se lopta nakon odličnog udarca Drogbe iz daljine možda i odbila preko gol-crte, ali sudije nisu dosudili pogodak. Portsmouth je, pak, sjajnu priliku imao u 22. minuti, kada je Frederic Piquionne, koji je možda bio i u zaleđu, iz neposredne blizine napucao Čecha ukopanog na gol-crti.

Prvo poluvrijeme ponudilo je, zapravo, više uzbuđenja kada su u pitanju prilike za gol. No, najvažniji trenuci utakmica ipak su se događali u nastavku. U 88. minuti je Chelsea mogao osigurati pobjedu. Michael Brown oborio je Franka Lamprada u kaznenom prostoru. Lampard je sam preuzeo izvođenje penala, ali je tukao pored gola. Bio je to drugi propušteni jedanaesterac na utakmici, no, za razliku od onog Portsmouthovog, bez posljedica. Chelsea je do kraja sigurno čuvao prednost.

Za tim sa Stamford Bridgea ovo je prva sezone u istoriji u kojoj su istovremeno osvojili prvenstvo i FA Cup. Bili su igrači Chelseaja pod vodstvom Josea Mourinha pobjednici Premiershipa i Carling Cupa 2005. godine, ali to se ipak na Otoku ne računa kao dvostruka kruna, već samo kombinacija prvenstva i najvažnijeg nacionalnog kupa.

Chelsea je u vitrine pospremio svoj šesti FA Cup, a treći u zadnje četiri godine. Prije tri godine su ''plavi'' slavili protiv Manchester Uniteda 1-0, a prošle godine 2-1 protiv Evertona. U obje utakmice, kao i u ovoj protiv Portsmoutha, Didier Drogba je bio strijelac.

Portsmouthu je ovo bio peti finale FA Cupa u povijesti. Ostali su na dva naslova, a posljednji su osvojili prije dvije godine, s Nikom Kranjčarom u sastavu i Harryjem Redknappom na klupi, današnjim članovima Tottenhama... FA Cup, finale:

Chelsea – Portsmouth 1-0 (Drogba 59)