Nogomet
20

Porto je od 2004. godine na transferima svojih igrača zaradio više od 600 miliona eura

Klix.ba
Nakon što je u utorak navečer objavljeno da je Real Madrid od Porta kupio 23-godišnjeg brazilskog desnog beka Danila za 31,5 miliona eura, portugalski mediji su se pozabavili računanjem, tako da su zaključili da je Porto od 2004. godine prodajom svojih igrača zaradio više od 600 miliona eura.
Danilo je u Porto stigao iz Santosa 2011. godine u transferu vrijednom 13 miliona eura, a od tada je postigao tri gola u 23 odigrane utakmice za Porto. Njegov transfer u Real Madrid je pokazao da ovaj portugalski klub nevjerovatno uspješno trguje i prodaje svoje igrače po visokim cijenama, zahvaljujući čemu osigurava svoju budućnost.

Porto je ranijih godina pokazao da itekako zna unovčiti igrače iz vlastitog pogona, ali i one koje dovede iz Južne Amerike. Računica je jasna, profit je zaista velik.

Porto je od 2004. godine zaradio 601 milion eura od prodaje igrača. Najskuplje su prodani Radamel Falcao i James Rodriguez i to po cijeni od 45 miliona eura. Falcao je otišao u Atletico, a Rodriguez u Monaco.

Porto je ranije prodavao igrače i po 30 miliona eura, a među njima su Ricardo Carvalho, koji je prešao u Chelsea, Anderson u Manchester United i Eliaquim Mangala u Manchester City.

Ekipa Porta je trenutno druga na tabeli u domaćem prvenstvu s tri boda manje od vodeće Benfice.