Grupe G i H
13

Liga prvaka / Porto izborio plasman u osminu finala, Dortmund ide u Evropsku ligu

Piše: E. B.
Porto - Monaco (Foto: EPA-EFE)
Nakon večerašnjih susreta riješene su i posljednje dileme u Ligi prvaka. Nogometaši Porta su se pobjedom nad Monacom plasirali u osminu finala Lige prvaka, dok je Borussia Dortmund izborila plasman u nokaut fazu Evropske lige.

Grupa G

Porto - Monaco 5:2

Porto je morao slaviti za prolazak u osminu finala i uspio je to ostvariti. Aboubakar u 9. i 33. minuti je pogodio za 2:0, a potom su zbog tuče isključeni Felipe na jednoj i Ghezzal na drugoj strani u 38. minuti. U 45. minuti Brahimi je pogodio za 3:0. Glik je iz penala smanjio na 3:1 u 61. minuti, a Telles je u 66. pogodio za 4:1. Novi pogodak za Monaco postigao je Falcao u 78. minuti susreta, a konačnih 5:2 postavio je Soares u 88. minuti.

Leipzig - Bešiktaš 1:2

Leipzig se također nadao plasmanu u osminu finala i protiv sebe je imao Bešiktaš koji je već prošao dalje. No, Turci su odigrali pošteno i poveli su zahvaljujući Negredu koji je u 10. minuti realizovao penal. Leipzig je ostao sa igračem manje u 82. minuti kada je isključen Ilsanker, ali su i sa deset igrača Nijemci izjednačili. Strijelac je bio Keita u 87. minuti susreta. Ipak, Bešiktaš je stigao do trijumfa u 90. minuti, a strijelac je bio Talisca.

Tabela:

Grupa H

Real Madrid - Borussia Dortmund 3:2

U veoma uzbudljivom meču u Madridu Real je nakon 12. minuta pogocima Mayorala (8.) i Ronalda (12.) imao prednost od 2:0, ali je potom Aubameyang sa dva pogotka (43. i 49.) poravnao na 2:2. Pobjedu Realu donio je Lucas u 81. minuti. Uprkos porazu Borussia je izborila plasman u nokaut fazu Evropske lige.

Tottenham - APOEL 3:0

Tottenham je u izmijenjenom sastavu bio prejak za APOEL. Pogotke za Spurse su postigli Llorente u 20., Son u 37. i N'Koudou u 80. minuti susreta. Tottenham je sakupio najviše bodova ove sezone u Ligi prvaka - 16. Po 15 su osvojili Manchester United, PSG i Manchester City.

Tabela: