Evropska liga
0

Porto ide dalje uprkos domaćem porazu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Porta plasirali su se u osminu finala Evropske lige, iako su poraženi ove srijede kao domaćini od Seville 1-0. No, pobjeda portugalske ekipe u prvom ogledu (2-1) je više vrijedila.

Pogodak više u gostima je donio prevagu, a Porto već zna i suparnika u osmini finala. Bit će to moskovski CSKA, a to su ujedno prve dvije ekipe koje su prošle šesnaestinu finala ovog takmičenja. Ostale se revanš utakmice igraju u četvrtak.

Porto je u prvom poluvremenu diktirao tempo. Stvarali su šanse, pogodili i prečku, ali se situacija promijenila u u 71. minuti kada je Luis Fabiano izbjegao ofsajd, pobjegao domaćoj odbrani i zabio za 1-0. U tom trenutku je Sevilli trebao još jedan pogodak, te su i krenuli po njega.

Dodatnu vatru u svemu su potpirila dva crvena kartona. Prvo ga je zaradio domaći igrač Pereira u 72. minuti zbog starta s dvije noge, ali je pet minuta kasnije i gostujući nogometaš Alexis pokupio drugi žuti karton.

U zadnjih petnaest minuta su se obje ekipe izmjenjivale u stopostotnim šansama (pogotovo Porto), no promjene nije bilo do kraja.

Evropska liga, šesnaestina finala, revanš:

Porto - Sevilla 0-1, prva utakmica 2-1 (Luis Fabiano 71)