Liga prvaka
0

Porto i Bayern ubilježili pobjede

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši Porta svladali su Arsenal 2-1 u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka.

Pravdu je na utakmici Porta i Arsenala dijelio Martin Hansson, isti onaj sudac koji je propustio vidjeti igranje rukom Thierryja Henryja u dodatnoj kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Podsjetimo, baš posredstvom Henryjeve ruke, potom i asistencije, Francuska je zatvorila vrata Mundijala Republici Irskoj.

Ipak, Hansson, kojem na dušu možda i ide jedno ne sviranje jedanaesterca gostima, ovaj puta ne može biti isključivi krivac londonskim "topnicima". Za rezultatski minus iz prve utakmice na Dragao stadionu Arsenalovi igrači mogu dosta toga predbaciti svom rezervnom golmanu Lukaszu Fabianskom.

Poljski je golman isključivi krivac za oba pogotka u svojoj mreži. Iznimno lošom reakcijom iz 11. minute sam je poklonio domaćinu vodstvo. Naime, Silvestre Varela je probio desnu stranu i uputio u peterac loptu za koju je teško zaključiti je li bila šut ili ubačaj u prostor. Almunijina zamjena Fabianski krenuo je na nju, a potom ju sam skrenuo iza svojih leđa.

Njegovu je pogrešku vrlo brzo ispravio povratnik u Arsenal, Sol Campbell. U 18. minuti utakmice lopta iz kornera je prebačen na drugu stativu odakle Tomaš Rosicky glavom upošljava Campbella, kojem iz neposredne blizine ispred sredine gola nije bilo teško glavom poravnati rezultat.

Remi bi "topnicima", koji su bili lišeni pomoći Almunije, Eduarda, Aršavina i Gallasa bio i prihvatljiv rezultat da ga opet nije upropastio poljski golman.

Novi si je mat priskrbio u 51. minuti nakon što je povratnu Cambellovu loptu uhvatio u ruke na nekoliko metara od gola. Indirektan udarac domaćini su brzo izveli i postavili konačan rezultat. Ruben Micael uposlio je strijelca Falcaa.

Rezultat se do kraja nije mijenjao. Revanš se na Emiratesu igra 9. marta.

Suci iskrojili pobjedu boljeg Bayerna

Norveški sudac Tom Henning Řvrebř (42) priskrbio si je nove "neprijatelje" suđenjem na Allianz Areni na kojoj je Bayern svladao Fiorentinu 2-1 u prvoj utakmici osmine finala nogometne Lige prvaka.

Řvrebř kojeg su engleski mediji nazvali Chelseajevim “krvnikom”, zamjerajući mu nekoliko nedosuđenih jedanaesteraca u revanš utakmici prošlosezonskog polufinala Lige prvaka između Chelseaja i Barcelone na Stamford Bridgeu (1-1) ponovo je imao "svoj dan".

Nakon što je prošle sezone sramotno svirao Chelseaju, pogreškom svojih pomoćnika, ali i svojom osobno, neprijatelje će naći u Firenci.

Naime, Bayernov pobjednički gol Miroslava Klosea, na dodavanje glavom Ivice Olića, postignut je u samom smiraju utakmice, u 89. minuti iz - nedozvoljene pozicije.

Revanš 9. marta tako je Fiorentini znatno otežan, premda valja naglasiti da je domaćin bio sigurniji u večerašnjem srazu.

Bayern i Fiorentina odigrali su dobru, "živu" i dinamičnu utakmicu kojom je gospodario sjajni Arjen Robben, ali u kojoj je Bayern teško pronalazio put prema mreži.

Sjajno otvaranje utakmice obiju momčadi sugeriralo je da će utakmica biti živahna, a tako je i bilo, premda je prvi pogodak postignut s bijele tačke i to u posljednjoj minuti prvoga dijela utakmice.

Siguran realizator penala kojeg je izborio Franck Ribery bio je Robben, a valja naglasiti da je Mario Gomez pogodio mrežu gostiju u nastavku prekinute akcije. Ništa to nije promijenilo na semaforu, no Robbenov udarac jest.

Izjednačio je u 50. minuti Per Billeskov Kroldrup i to nakon što se lopta izvedena iz ugla odbila od noge Stevana Jovetića i došla do strijelca koji je bio precizan na nekih metar od gola.

Obje su momčadi imale prilika za vodstvo, no ono je došlo na samom kraju utakmice u već opisanoj situaciji i to kada je Bayern zbog isključenja Massima Gobbija imao igrača više. Gobbi je isključen zbog rušenja Robbena laktom.

Ivica Olić je uspio asistirati za pobjednički gol. Doduše, Klose je bio dobra dva metra u zaleđu nakon Robbenova udarca kojeg je Sebastien Frey obranio prije Olićeva dodavanja, no Řvrebř je još jednom u Ligi prvaka ostao "nijem"...

Liga prvaka, osmina finala:

Porto - Arsenal 2-1 (Varela 11, Falcao 51 / Campbell 51) Bayern - Fiorentina  2-1 (Robben 45 - 11m, Klose 89 / Kroldrup 50)