Zbog finansijskih problema
0

Pored Besiktasa kažnjeni i Bursaspor i Gazientepspor

Totalsport
Evropska nogometna federacija (UEFA) kaznila je pored Besiktasa i Bursaspor i Gazientepspor zabranom nastupa u Evropskoj ligi u sezoni 2012/13 zbog finansijskih problema.

Podsjetimo, povjerenstvo UEFA-e ranije ovog mjeseca je izreklo Besiktasu uslovnu suspenziju na pet godina, te je klub iz Istanbula bio upozoren da će biti izbačen iz UEFA-inih takmičenja ukoliko prekrši bilo koji propis krovnog tijela evropskog nogometa.

Beşiktaş nije bio u mogućnosti finansijski ustrojiti klub po UEFA-inim željama. Igrači poput Manuel Fernandesa ili Mattea Ferrarija su se nedavno tužili zbog neisplaćenih plata. Stoga je UEFA izbacila Besiktas iz Evropske lige za iduću sezonu.

Bursaspor je prvotno kažnjen s 200.000 eura zbog kašnjenja s isplatom odštete kojom je doveden Collins Mbesuma iz Portsmoutha sezone 2007/08. Klub se žalio na takvu odluku krovnog tijela evropskog nogometa, a na kraju im je kazna povećana sve do jednogodišnje suspenzije.

Gaziantepspor je kažnjen zbog navodne prijevare i pronevjere predsjednika Ibrahima Kizila. Iako je klub završio 10. u minuloj sezoni turskog prvenstva i stoga ne bi imao pravo nastupa u Evropi u bilo kojem slučaju, UEFA-ina kazna vrijedit će i u nadolazećim sezonama u slučaju da Gaziantepspor izbori izlazak u Evropu.