Ujedinjeni od Une do Drine
0

Poraz reprezentacije - pobjeda BIH!

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Nogometna reprezentacija BiH poražena je od selekcije Portugala, ali je zato izborila pobjedu na jednom, za bh. prilike, mnogo važnijem polju. Nacionalni element je barem sinoć, prvi put nakon 1990. godine potisnut u drugi plan, izvještava Deutsche Welle.

Reprezentacija BiH sinoć nije uspjela na nogometnom terenu, ali jeste na drugom polju, onom na kojem ovdašnji političari još od 90-ih ne postižu rezultate, piše Deutsche Welle.

Uoči utakmice BiH - Portugal anketirani građani Banja Luke ovako su prognozirali rezultat odgovarajući pri tome na pitanje za koga će navijati: "Navijaću za BiH i mislim da će pobijediti 3:1", kaže jedan Banjalučanin. Drugi dodaje kako je "bolje navijati za BiH, nego za Portugal", pitajući pri tome "šta imaš od Portugala?". "Za Bosnu ću navijati, za svoje ću navijati", kaže građanin grada na Vrbasu.

Sa mišljenjem da BiH sinoć nije poražena složio se i profesor Univerziteta u Mostaru, Slavo Kukić.

"Mislim da je BiH već prije ove utakmice dobila utakmicu. Pobijedila je velike nogometne sile, Tursku, Belgiju i na taj način je reprezentacija BiH bila veći ambasador svoje zemlje nego svi njeni političari u zadnjih 20 godina zajedno", ističe Kukić.

On je rekao da je utakmica u Zenici mobilizirala pozitivnu društvenu energiju u jednom dezintegriranom društvu kakvo je naše.

"Danas se u anketama moglo vidjeti da najveći broj građana BiH navija za reprezentaciju BiH bez obzira gdje žive, ako se, naravno, isključe političari. Zahvaljujući takvoj koncentraciji društvene energije prvi put nakon 90-tih godina u stranu je jednim događajem potisnut element nacionalnog na način da on nije najvažnija stvar na svijetu", kazao je profesor Kukić.