Računi se svode na kraju
0

Ponavlja li se Sarajevu šampionska sezona 1966/67?

Piše: Edin Isanović
Stručnjaci kažu da su tri ključne karike za uspjeh u sportu, poslu i životu - želja, vjera i moć. I to upravo tim redom. Tim sa Koševa ispunio je sva tri uslova u prvih šest kola Premijer lige BiH. Ima pet pobjeda i jedan remi uz izvanrednu gol razliku 19:5.

Statistika pokazuje da Sarajevo ima identičan start kao nezaboravne šampionske sezone 1966/67. kada je bordo tim postao prvi bh. klub koji se okitio naslovom prvaka Jugoslavije.

Inače, ta sezone je najuspješnija u historiji kluba iz Titove 38/b. Pored naslova prvaka bivše države igrali su finale kupa Maršala Tita u kojem su poraženi od Hajduka u Splitu.

Još jedan detalj podsjeća na pomenutu sezonu. Naime, i u to vrijeme su u trećem kolu odigrali neriješeno protiv Partizana na Koševu, dok su u ovoj u trećem kolu remizirali sa Veležom na najvećem bh. stadionu. U oba navrata bilo je 1:1.

Zabranjeno opuštanje

U subotu nakom pobjede nad Kozarom, prvi šef struke Sarajeva Jirži Plišek smireno je sipao komplimentima, ali je naglasio "da je opuštanje zabranjeno“.

"Mi se trudimo da iz utakmice u utakmicu igramo bolje. Nismo imali slabih mjesta. Naš bodovni saldo nas veseli, ali euforije ne smije biti", upozorava češki stručnjak.

Nije propustio izdvojiti debitanta.

"Drago mi je što je protiv Kozare kvalitetnu partiju pružio Ivan Sesar. Odlično je zamijenio Šćepanovića. Sada imamo kvalitetnu konkurenciju u timu“.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da je ovo jedan od najuspješnih startova kluba, Plišek je rekao.

"Drago mi je zbog toga. No, računi se svode na kraju prvenstva. Tada ćemo znati jesmo li uspjeli ili ne. Imamo značajnog prostora za unapređenje igre i radit ćemo na tome. Najbolje Sarajevo tek će doći",zaključio je Plišek.

Najjači adut Sarajeva je Čeh

Jirži Plišek je u šest kola uspio napraviti odlične rezultate i najavio ozbiljne domete. Recimo, gol razlika u dvije gostujuće utakmice iznosi 8:1, a ukupna gol razlika je 19:5 u korist Sarajeva. U četiri utakmice tim sa Koševa postigao je po četiri gola. To nikome prije njega nije pošlo za rukom.

Ovome treba dodati činjenicu da ima izuzetno mladu ekipu. Plišek je na startu pokazao razliku u odnosu na predhodnike. Modernizirao je posljednju liniju oslonivši se na čvrsti 4-4-2 sistem, u kojem je njegova vizija - posjed lopte, kreacija i mašta došla do punog izražaja.

Možda do kraja prvenstva strateg koji je otkrio Edina Džeku, postavi još neki rekord na Koševu.

Dakako, važno je spomenuti da navijači vjeruju treneru koji je uspio složiti vrlo opasnu ekipu.

Tim sa Koševa u srijedu u Doboju igra utakmicu u okviru Kupa BiH, dok za vikend gostuje Leotaru u Trebinju.

Start sezone 1966/67:

1.kolo: Sarajevo - Sutjeska 1:0 2.kolo: Željezničar - Sarajevo 0:2 3.kolo: Sarajevo - Partizan 1:1 4.kolo: Hajduk - Sarajevo 0:1 5.kolo: Sarajevo - Olimpija 2:1 6.kolo: Zagreb – Sarajevo 0:1

Ukupno: 6 5 1 0 8:2

Start sezone 2011/12:

1.kolo: Sarajevo - Sloboda 2:1 2.kolo: GOŠK - Sarajevo 1:4 3.kolo: Sarajevo - Velež 1:1 4.kolo: Slavija - Sarajevo 0:4 5.kolo: Sarajevo - Čelik 4:2 6.kolo: Sarajevo - Kozara 4:0

Ukupno: 6 5 1 0 19:5