Zlatko Vujović
0

"Pomno ću pratiti selektorski rad svog prijatelja Sušića"

Razgovarao: Edin Isanović
Zlatko Vujović
Zlatko Vujović
"Znam da pojedini reprezentativci nikada nisu ni gledali Papeta, ali siguran sam da će on nametnuti autoritet izvanrednim bh. individualcima.Nadam se da će Safet konačno odvesti BiH na jedno veliko takmičenje. Ekipa mora imati svoj, prepoznatljiv stil, čak i sistem koji je definisan".

Zlatko Vujović ostavio je veliki trag u jugoslovenskom nogometu. Rođen je u glavnom gradu BiH. Odrastao je Lenjinovoj ulici u sarajevskom naselju Grbavica. Uvijek apostrofira da je navijao za Željezničar. Gotovo perfektno je igrao u majici Hajduka gdje je i počeo karijeru. Osvajao je karizmom i nogometnim znanjem. Mnogo problema zadavao je protivničkim odbranama.

Bio je jedan od najbrižih igrača Hajduka ikada. U 240 utakmica bio je autor 121 gola. Igrao je od 1976. do 1986. Najbolja sezona bila mu je 1984/85. kada je u 34 nastupa poentirao 25 puta. Te godine Sarajevo je dotaklo vrh. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 70 utakmica i dao 25 golova. Nakon Splita odlazi u Francusku, gdje je igrao za pet klubova (Bordaux, PSG, Caen, Sochaux i Nicu). U glavnom francuskom gradu igrao je zajedno sa Sušićem, koji će najvjerovatnije biti novi selektor bh. reprezentacije. Kada smo ga upitali za Papeta odmah je izgovorio:

Razgovarao sam sa Safetom prije dva ili tri dana. Rekao mi je da ga svi nagovaraju da prihvati mjesto izbornika i da će to najvjerovatnije učiniti. Uz Osima, on je najveća legenda ne samo bh. nego i jugoslovenskog nogometa. To će vam potvrditi brojni poznavaoci najvažnije sporedne stvari na svijetu. Drago mi je što će biti šef državne nogometne selekcije. Poručio sam mu da ću pomno pratiti njegov rad, a planiram doći u Sarajevo. Nismo se vidjeli dugo vremena.

Sa nekadašnjim igračem Sarajeva bili ste zajedno u PSG-u. Kako je bilo igrati sa takvim znalcem?

Odlično! Trenirao nas je Tomislav Ivić, a bili smo veliki prijatelji i prije mog dolaska u Paris. Igrali smo mnogo puta zajedno u reprezentaciji. Nevjerovatan igrač, svi su pored njega izgledali nemoćno. Bio je u stanju svakoj odbrani stvoriti goleme probleme, posebno onima koje nisu taktički tako dobro posložene. U to vrijeme vrijedilo je platiti ogromnu sumu novca da samo igrate sa takvim majstorom. Ja sam imao tu privilegiju. To sam tek kasnije shvatio.Pored toga on je takvog karaktera da se nikada nije naljutio, pa čak niti kada bi ga neko udario. Od njega nisam čuo niti jednu ružnu riječ. To je prava ljudina.

Sezonu prije nego što sam stigao u PSG bio je jedan igrač koji je sa 34 godine ostvario nevjerovatan transfer. Ne mogu se sjetiti imena. Naime, on je na osnovu Papetovih asistencija zabio toliko golova da to nije promaklo brojnim menadžerima. Sušiće je dodavao tako vješto, majstorski. Recimo, on je jedini igrač u povijesti PSG-a koji se uspio zadržati devet godina u klubu. To valjda dovoljno pokazuje koliko je bio cijenjen.

Da li ste pratili nastupe bh. reprezentacije?

Svakako. Žao mi je što nije preskočena posljednja prepreka, ali sam plasman u baraž je veliki doseg. Ćiro je dobro selekcionirao ekipu. Sada je pred Sušićem značajan posao, ali vjerujem da će nastaviti tamo gdje je Blažević stao. Pred sobom ima jednu formiranu cjelinu, odnosno igrače koji su neospornog kvaliteta. U svakom slučaju to je sada vrlo dobra reprezentacija koja stalno raste, a rezultati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo su to potvrdili. Ide u onom smjeru gdje je Hrvatska bila prije dvije godine. Ovo vam govorim temeljem viđenog u kvalifikacijama.

Novi stručni štab imat će dovoljno vremena za pripremu onogo što slijedi. Može li Sušić odvesti BiH na EURO 2012?

Može. No, za takvo nešto potrebna je i sreća. U narednim kvalifikacijama bit će još puno teških ispita. Znam da pojedini reprezentativci nikada nisu ni gledali Sušića, ali siguran sam da će se on nametnuti autoritetom izvanrednim bh. individualcima. Nadam se da će Safet konačno odvesti BiH na jedno veliko takmičenje. Ekipa mora imati svoj, prepoznatljiv stil, čak i sistem koji je definisan. Najveći kvalitet aktuelnog sastava je što ima golem potencijal u sebi. Pitanje je koliko je vremena potrebno da se taj potencijal oslobodi.

Znači, NSBiH je napravio pravi izbor?

Apsolutno!

Samo po sebi nameće se pitanje Hajduka?

Ja sam trenutno angažovan u omladinskom pogonu splitskog kluba. Situacija nije dobra. Uložena su velika sredstva, dovedena su pojačanja koja nisu opravdala očekivanja. Uskoro će se praviti transfer lista, zahvalit će se nekim igračima. Problem je što klub nema pravog gazde. Ibričić ih drži u životu. Bh. reprezentativca navijači toliko vole da je to nevjerovatno. Bliži se stota godišnjica postojanja kluba. Kako bi se na jubilej osvojio naslov neke se stvari moraju hitno mijenjati.

Vezani članci