Oštar start
0

Piše: Bakir Tiro / Sušić, neupućeni genije

Piše: Bakir Tiro
Nesporni igrački genije iz prošlog vijeka je stigao! Safet Sušić, novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine upustio se u jedan od poslova života. Zadatak ni malo lagan. Kako odvesti podijeljenu zemlju na Evropsko prvenstvo u Ukrajinu i Poljsku 2012. godine?

Da li su pogriješili u N/FS BiH?

Nasljednik Miroslava Ćire Blaževića zbog nezaboravnih trenutaka koje nam je priuštio u prošlosti za sada ima podršku većine javnosti u našoj zemlji. U izborima za selektora BiH pobijedio je još jednog velikana našeg fudbala, iz ovog vijeka, Sergeja Barbareza. Da li su Sulejman Čolaković, predsjednik N/FS BiH i njegovi saradnici iz Izvršnog odbora Saveza pogriješili, vrijeme će pokazati?

Salihamidžić, nemoguće!

Ipak, ono što je evidentno Sušić je apsolutno neupućen u dešavanja u i oko našeg multinacionalnog tima. Prioritetno je najavio da će pokušati vratiti Hasana Salihamidžića u reprezentaciju BiH. Nemoguće! Nekadašnji briljantni prvotimac Bayerna, danas igrač italijanskog Juventusa još od druge polovine 2006. godine nije državljanin Bosne i Hercegovine. Isfrustriran stalnim neosnovanim napadima čelnika N/FS BiH i njihovih medijskih "poltrona", popularni Braco u poluvremenu prijateljske utakmice sa Francuskom (izgubili 1:2 na Koševu) odlučio se oprostiti od dresa sa državnim grbom.

"Dežurnom krivcu" onih koji su godinama mešetarali reprezentacijom pukao je film. Nije htio više trpiti nepravdu te biti "paravan" za sve loše što se događalo u Savezu. Zalagao se bespoštedno za dres svoje zemlje ali kada je kap prelila čašu otišao je zauvjek. Druga je priča što se odrekao državljanstva. Mnogi kažu, učinio je to kako ne bi bio stranac u klubovima Evropske unije jer Braco je tako stekao pravo, a potom i dobio pasoš Njemačke, iste one zemlje koju je odbio da bi igrao za svoju BiH. Sile mraka u našem fudbalu otjerale su ga što i danas kriju u N/FS BiH, a Sušić ne zna, jer u proteklim godinama nije pratio niti dolazio na utakmice naše reprezentacije.

Papac i autoritet

Sušić tvrdi i da će pokušati vratiti Sašu Papca. Ovaj mu je iz Glasgowa gdje godinama briljira u dresu Rangersa već poručio da ni pod njegovom dirigentskom palicom ne misli igrati za BiH. Jedini od 13 igrača potpisnika ultimativnog pisma kojim su stupili u generalni štrajk do radikalnih promjena u N/FS BiH, a koje se nisu desile ni do danas, ostao je pri prvobitnom stavu. Međutim, potez Papca nikako se ne može opravdati. Svi ostali progutali su gorku pilulu i opet srcem zaigrali za svoju zemlju. No, ono što zabrinjava je opet Sušićeva neupućenost. Izjavio je Pape "kako Papca nikada nije gledao ali da je čuo da je dobar igrač što potvrđuje činjenica da nastupa za Rangerse"?!

I još nešto. Svi trenutni standardni reprezentativci Bosne i Hercegovine priželjkivali su Barbareza za selektora. Nisu ga dobili. Hoće li Sušić moći nametnuti autoritet planetarnim fudbalskim zvijezdama, uzme li se u obzir da je godinama izbivao iz BiH? Za nadati se da hoće te da će uskoro uspjeti pohvatati neophodne konce, kako bi spremni i u dobroj atmosferi dočekali start kvalifikacija za „EURO 2012“.

Naša posla

Mi, ne bi bili mi, kada se ne bi podijelili i oko toga gdje reprezentacija treba igrati svoje domaće utakmice. Dolaskom Sušića za selektora mnogo je onih koji se nadaju da će selekciju vratiti na Koševo, stadion na kojem je Pape stekao premijernu igračku slavu u dresu FK Sarajevo. Zar je to toliko bitno?! Fakat je da podjele i pritisci ove vrste mogu otežati Sušiću misiju od koje svi puno očekujemo.

Logično, važne su samo pobjede Bosne i Hercegovine i naš konačni odlazak na neko od velikih takmičenja.

Zato, Safet Sušić Pape nekadašnji genijalac sa loptom, čovjek koji je u prošlosti odbijao postati selektor BiH i koliko god trenutno bio neupućen u domaća zbivanja, zaslužuje životnu priliku i podršku cijele države.

Vezani članci