Sretan epilog
24

Pomirili se Demba Ba i sudija uz Rumunije koji je optužen za rasizam

K. H.
Detalj kada je prekinuta utakmica PSG-a i Bašakšehira (Foto: EPA-EFE)
Detalj kada je prekinuta utakmica PSG-a i Bašakšehira (Foto: EPA-EFE)
Novinar iz Rumunije Emanuel Roso tvrdi da su senegalski nogometaš Demba Ba i sudija Sebastian Coltescu razgovarali i riješili sve probleme koji su zbog navodnog rasizma nastali tokom meča Lige prvaka između PSG-a i Bašakšehira.

Incident koji je privukao ogromnu pažnju svjetske javnosti desio se u 14. minuti meča utakmice u Parizu kada je s klupe Bašakšehira prvobitno stigao prigovor na odluku glavnog sudije, a kada je četvrti arbitar (Coltescu) želio pokazati kome se treba pokazati žuti karton zbog pomenutog prigovora, koristio se navodno rasistički termin i izraz "crni", zbog čega je nastao haos na terenu.

Ubrzo nakon toga meč je prekinut, a jedan od najglasnijih s klupe Bašakšehira bio je Demba Ba koji nikako nije mogao prihvatiti takav način ophođenja. Meč je nastavljen nakon 20 sati, UEFA je promijenila sudije, a nekoliko dana nakon svega akteri samog događaja razgovarali su i riješili problem i to na inicijativu bivšeg senegalskog igrača Ousmanea N'Doyea.

"Demba Ba je pozvao Sebastiana Coltescua nakon incidenta u Parizu. Spojio ih je bivši senegalski veznjak Ousmane N'Doye, a on kaže da Demba nikada nije rekao da je riječ o rasizmu, već je samo mislio da Coltescu ne bi trebao koristiti riječ "crni". Coltescu je shvatio", piše ovaj novinar iz Rumunije i nastavlja:

"Ljubitelj sam mira, a obojica su me nazvali nakon što su obavili razgovor. Bili su impresionirani onim što su rekli, a siguran sam da je sve bio nesporazum. Znam kakvi su Rumuni i nikada nisam imao problem s rasizmom", rekao je N'Doye, a prenio rumunski novinar.

Nakon što se incident desio, uslijedile su brojne reakcije na društvenim mrežama, a svakako da je najzanimljivija ona koju je uputio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan koji je podržao igrače Bašakšehira i osudio rasizam te sve vrste diskriminacije u sportu, kao i u svim sferama života. Meč je odigran nakon 20 sati, a na kraju je slavio PSG rezultatom 5:1.