Ponašanje za osudu
20

Polomljene stolice i uništena atletska staza mrlja na obilježavanju 100 godina Slobode

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Obilježavanje 100 godina Fudbalskog kluba Sloboda proteklog petka zasjenili su potezi grupe nesavjesnih navijača koji su iza sebe ostavili polomljene stolice na tribini, kao i uništene dijelove atletske staze.
Prijateljsku utakmicu između Slobode i Dinama uz svečanost obilježavanja 100 godina crveno-crnih zasjenio je incident u 27. minuti susreta kada je grupa navijača, nakon postignutog prvog gola za domaće, zapalila baklje, a potom ih nekoliko ubacila na teren. Brzom reakcijom tuzlanskih vatrogasaca baklje su ugašene, ali je šteta na atletskoj stazi ostala.

Na ovakav način nesavjesni navijači su pogazili i sav trud koji su u proteklom periodu uložili profesionalni atletičari, ali i trkači rekeativci u cilju zamjene ranije atletske staze koja je nedavno rekonstruisana u cijelosti, a vrijednost radova je skoro 200.000 KM.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Zbog ovog incidenta reagovali su i pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koji su s tribina istjerali grupu navijača iza kojih su ostale i polomljene stolice na tribini.

Ovaj čin osudili su sportski radnici, ali i istinski ljubitelji nogometa i tuzlanske Slobode, jer je velika mrlja bačena na obilježavanje 100. godišnjice postojanja kluba s Tušnja.

Među njima je i direktorica Atletskog kluba Tehnograd Kada Delić-Selimović koja je za Klix.ba kazala da je teško utvrditi nastalu štetu na atletskoj stazi, jer ona još uvijek nije predata Javnoj ustanovi Gradski stadion Tušanj i klubu na zvanično korištenje.

"Staza je oštećena na sedam-osam mjesta. Taj dio bi se sada kompletan morao isjeći i navući novi sloj mase. Sve to je katastrofa, bila sam taj dan na utakmici i vidjela sam šta se sve dešavalo. Ne mogu reći da su to pravi navijači Slobode, ono su huligani od 15, 16 ili 17 godina", kazala nam je Delić Selimović.

Inače, nekoliko minuta prije kraja prvog poluvremena bila je planirana bakljada uz, kako je navela naša sagovornica, čvrsto obećanje čelnika Slobode da pirotehnička sredstva neće biti ubacivana na teren. Međutim, sve je krenulo po zlu zbog grupe nesavjesnih navijača.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

"Oni su planirali napraviti jednu lijepu promociju kluba, ali je sve upropašteno zbog pojedinaca koji ne razmišljaju o posljedicama koje mogu nastati ubacivanjem baklji na teren, a zaštitari i djeca koja dodaju lopte na utakmici mogu biti povrijeđeni. Toliko sam razočarana da mi se gadi više i otići na stadion. Djeci stalno govorimo da idu u sport, ali šta dobijaju odlaskom na utakmice?", kaže nam ogorčeno Delić-Selimović, proslavljena atletičarka koja je svoj život u cijelosti posvetila mladim sportistima.

Zbog velikih oštećenja atletske staze od 2011. godine na Tušnju nije održano nijedno prvenstvo u atletici, a to neće biti moguće realizirati ni sada, odnosno do trenutka kada ne bude ispravljena nastala šteta.