Kvalifikacije za SP
0

Poljska slavila u Crnoj Gori, Martin donio pobjedu Škotskoj protiv Slovenije

Piše: N. K.
Foto: EPA
Foto: EPA
Reprezentacija Poljske pobijedila je u Podgorici u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine selekciju Crne Gore s rezultatom 2:1.

U prvom poluvremenu gosti su bili za nijansu bolja ekipa što su i krunisali golom šest minuta prije odlaska na odmor.

Strijelac je bio Robert Lewandowski koji je postigao sjajan gol iz slobodnog udarca sa 18 metara.

Crnogorci su u nastavku krenuli znatno ofanzivnije što im se isplatilo u 63. minuti utakmice.

Savršeno dugu loptu poslao je Damir Kojašević, koju je pratio Stefan Mugoša. Skočio je visoko i glavom iz blizine pogodio po sredini gola tako da golman Poljske Lukasz Fabianski to nije mogao odbraniti.

Ipak, u 83. minuti gledaoci na stadionu svjedočili su fudbalskoj magiji. Lukasz Piszczek je primio precizan pas i pucao u lijeve rašlje.

Golman Božović bio je nemoćan, a lopta se od stative odbila u mrežu za konačno slavlje Poljaka.

Sjeverna Irska je za pola sata riješila pitanje pobjednika u duelu protiv Norveške.

Ward je već u drugoj minuti doveo domaće u vodstvo, a Washington je na asistenciju Davisa u 33. minuti udvostručio prednost i ujedno postavio konačni rezultat utakmice.

Škoti su cijelim tokom susreta s Slovenijom dominirali, a nagrada je stigla dvije minute prije kraj meča kada je Martin pogodio na asistenciju Armstronga za minimalnu pobjedu od 1:0.

Slovačka je teže od očekivanog pobijedila Maltu u gostima. Nije tako izgledalo u drugoj minuti utakmice kada je Weiss doveo Slovake u vodstvo na asistenciju Nemeca.

Ipak, Farrugia je šokirao goste izjednačujućim golom u 14. minuti, a pred sami odlazak na odmor Gregus je ponovo doveo Slovake u vodstvo na asistenciju Weissa.

Šest minuta prije kraja meča Nemec je postigao treći gol za Slovačku i time riješio pitanje pobjednika.

Vrijedi istaći da je Malta utakmicu završila s deset igrača jer je strijelac gola Farrugia u 79. minuti zaradio drugi žuti karton.

Rumunija i Danska podijelili su bodove odigravši meč bez golova i s obzirom na prikazanu igru na terenu to je bio i realan rezultat utakmice.