Skupština N/FS BiH
0

Pogledajte trenutak kada su delegati digli zelene kartone

Piše: J. Korjenić
Statut je usvojen, sasvim očekivano, jer nije se mogao očekivati drugačiji ishod. U suprotnom, sve bi bilo ravno totalnom kolapsu bh. nogometa. U protekla dva mjeseca "pravi" ljudi, stručnjaci sa nogometnim iskustvom i bogatim karijerama spasili su bh. nogomet u zadnjem času. Došlo je vrijeme kada će najvažnija sporedna stvar na svijetu krenuti uzlaznom putanjom, tome se sada s pravim razlogom možemo nadati.

Atmosfera u hotelu Radon plaza prije samog "formalnog" proglašenja usvajanja statuta djelovala je opušteno i optimistično, a u videoprilogu možete vidjeti kako su članovi Komiteta unaprijed u kameru podizali zelenu stranu kartona na kojem su bile dvije odluke - za ili protiv bolje budućnosti bh. nogometa?!

Pobijedio je razum i sport komentariše Dušan Bajević, ambasador bh. nogometa. Rekao je još jednu važnu stvar da naš nogomet treba konačno krenuti uzlaznom putanjom.

"Mislim da zaista danas bh. nogomet treba da krene uzlaznom putanjom, jer Bosna i Hercegovina ima izuzetno dobre nogometaše, izuzetno dobru reprezentaciju, ali nismo imali stvorene uslove da se pokažemo gdje nam je mjesto i da dokažemo da možemo. Treba stvoriti uslove, treba još vremena. Ne treba da se predamo i da budemo čitavo vrijeme kao što smo bili do danas. Ne može nam niko pomoći, mi moramo sami sebi pomoći, mi moramo sami da živimo", kazao je Bajević.

Sada kada je Statut usvojen, ne smije se doći u situaciju da se formirani Komitet za normalizaciju bh. nogometa potroši, riječi su Ivice Osima koji kaže jo da drugi trebaju dobiti dojam da nema šanse da oni budu tu, ali što se njega tiče mogu sjesti odmah.

Prema svemu sudeći Osim je zadovoljan trenutnim ishodom i pozitivnim korakom koji je postignut da bi se iskoračilo iz crnila koji je obuhvatio naš nogomet. Kad čovjek pogleda ovo što je bilo, može sebi stvoriti utisak da se situacija promijenila, i sasvim brzo se promijenila. Moralo je to doći odnekuda, nije moglo bez uticaja.

Osim je spomenuo i posjetu kod Milorada Dodika koja je bila jedna od najvažnijih "kockica" koje su se do današnjeg dana morale posložiti kazavši da je išao kod aktuelnog predsjednika RS-a da bi se ubrzala odluka kojom će statut biti usvojen. Sasvim je moguće da je ova posjeta Banjoj Luci odigrala veliku ulogu u cijeloj frci.

"Ovo je vjerovatno razmišljanje i politike, jer su skontali da bi oni bez nogometa teško funkcionisali", komentar je Ivice Osima.

Za kraj priloga uspjeli smo snimiti izjavu Faruka Hadžibegića, koji već 25 godina radi vani. Optimističan je i smatra da ovakva odluka nije iznenađujuća, jer se radi o pametnim ljudima i nije se mogao očekivati nikakav drugačiji ishod. Na pitanje da li trenutni angažman oko normalizacije znači da se vratio u bh. nogomet kratko je komentarisao:

"Ja bih se vratio, nije problem, nego šta da radim?"