Prezentacija u BNP Zenica
0

FOTO / Pogledajte prijedlog izgleda stadiona Bilino Polje

Sarajevo-x.com
Općina Zenica organizirala je danas u Bosanskom narodnom pozorištu prezentaciju projekta Glavne gradske magistrale i arhitektonskih rješenja rekonstrukcije i dogradnje stadiona Bilino Polje.

Među prisutnima na ovoj javnoj prezentaciji bili su i predstavnici Ambasade Saudijske Arabije u BiH, Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Nogometnog saveza BiH, članovi Općinskog vijeća Zenica te građani.

Prisutnima u dvorani BNP-a prikazana je 3D vizuelizacija svih dionica Glavne gradske magistrale sa pratećim objektima, čiji je početak izgradnje planiran iduće godine.

Projekt GGM-a finansirat će se sredstvima kredita Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 25 miliona dolara, a gradit će se u dvije faze. Prva faza predviđa izgradnju gradske dionice, od petlje u Blatuši do Bojinog Vira, dok će se u drugoj fazi graditi dionica od Bojinog Vira do uključenja na autoput Zenica-Sarajevo u mjestu Drivuša.

Prva faza projekta koštat će oko 22 miliona maraka i finansirat će se iz kredita Saudijskog fonda za razvoj.

Prikazane su i 3D vizuelizacije arhitektonskih rješenja rekonstrukcije i dogradnje stadiona Bilino Polje, koja su predložili arhitekti Bernard Brostijančić i Zvjezdan Turkić. U oba slučaja predviđeno je proširenje kapaciteta stadiona do 30.000 sjedećih mjesta.

Cilj lokalnih vlasti Zenice je da, kroz idejna rješenja rekonstrukcije i dogradnje hrama bh. nogometa, animiraju sve nivoe vlasti da se aktivno finansijski uključe u realizaciju ovog projekta.