{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako se grb Reala iz Madrida mijenjao kroz historiju

3.5.2014. u 08:00
5
16
Kako se grb Reala iz Madrida mijenjao kroz historiju
5
Finalista Lige prvaka Real Madrid imat će priliku da stigne do desetog jubilarnog naslova šampiona Starog kontinenta. Posljednja prepreka za osvajanje dugoočekivanog trofeja je gradski i ljuti rival - Atletico. Bit će to prvi put u historiji najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja da se u finalu sastanu dva kluba iz istog grada.
Od kada je osnovan 1902. godine pod imenom Madrid Football Club, bijela boja postala je tradicionalno obilježje kluba, kao i prepoznatljiva tri incijala MFC.

Grb, trenutno najtrofejnijeg evropskog kluba, modificiran je i dorađen 1908. godine sa više stila. Ubačen je krug oko grba koji je ostao sve do danas.

Godine 1920. u ime kralja Alfonsa XIII klub je dodao ime Real. Tada je grbu kluba dodata kruna i promijenio je ime u Real Madrid Football Club.

Nastankom Republike monarhije simboli sa grba su ukinuti i dolazi do pojavljivanja ljubičastih boja oblasti Castilla.

Ipak, 1941.godine vraća se kruna na grb i klub dobija ime koje ima i danas. Grb se ponovo redizajnira 1997. godine sa krunom u novom stilu i sa plavim detaljima. Takav izgled ostao je do danas.

Inače, grb Reala postao je prepoznatljiv brend koji prati klub gdje god putuje po svijetu. Pogledajte ekskluzivne fotografije napravljene u muzeju Reala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: