Nogomet
133

Podaci Transfermarkta: Sarajevo skuplje od Željezničara

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vječiti sarajevski derbi između Željezničara i Sarajeva igra se u nedjelju u 15:30 sati.

Bit će to 106. ligaški okršaj dva najuspješnija bh. tima. Statistika pokazuje da je do sada Bordo tim slavio 31 put, 44 meča su završena remijem, dok je 30 pobjeda ostvario tim s Grbavice. Ukupna gol razlika je na strani koševskog tima -123:119.

Željezničar je, ukupno gledajući, posljednji put slavio 2011. godine. Tada se utakmica igrala u Dolini ćupova. Izabranici Edisa Mulalića pokušat će nakon četiri godine osvojiti kompletan plijen. Ipak, imat će težak zadatak jer će igrati protiv izuzetno kvalitetnog suparnika.

Osim toga, prema podacima nejmačkog Transfermarkta.de, koji se u nogometnim krugovima smatra relevantnim, Sarajevo je skoro dvostruko skuplje od Željezničara. Ukupna vrijednost Bordo tima je 11,90 miliona eura, dok je vrijednost Željezničara 6,28 miliona eura.

Najskuplji igrač tima s Koševa je Leon Benko čija se vrijednost procjenjuje na 1,10 miliona eura. Na drugom mjestu je Samir Radovac (1,00 milion eura). U kadru Sarajeva je 30 igrača, a prosječna starost je 24,5 godina.

S druge strane, kod Plavih je najskuplji 19-godišnji Kerim Memija (575 hiljada eura), a na drugom mjestu je Joco Stokic (550 hiljada eura). U kadru Željezničara je 28 igrača, a prosječna starost je 23 godine.

Ipak, mjerilo svega je teren. U narednom vječitom derbiju očekuje se viteška borba svih aktera. Dakako, u nogometu postoji egzaktni ključni pojam u vezi s kojim nema spora - rezultat.