Nogomet
134

Željo i Sarajevo na Grbavici igraju 106. derbi: Neka bude praznik nogometa

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dva najpopularnija bh. tima Željezničar i Sarajevo igraju danas na Grbavici 106. prvenstveni vječiti derbi. Statistika pokazuje da Plavi do sada imaju 30, Bordo tim 31 pobjedu, dok su 44 utakmice završene remijem.

Mulalić najavio veliku borbu

Očekuje se viteško nadmetanje svih aktera nedjeljnog okršaja u Dolini ćupova. Jasno je da pobjeda u derbiju donosi injekciju samopouzdanja pred nastavak prvenstva. Pozitivan rezultat domaćih do neba bi digao ambicije Plavih. S druge strane, u slučaju da trijumfuju aktuelni prvaci bi se instalirali na lidersku poziciju (dioba sa Slobodom). Sve sugerira da će meč na Grbavici biti izuzetno zanimljiv. Na klupi Željezničara debitirat će Edis Mulalić, nekadašnji igrač ovog kluba. Šef plave struke vjeruje da njegovi izabranici mogu uspješno parirati komšijama.

"Moramo hladne glave pristupiti ovoj utakmici. Drago mi je da nas komšije s Koševa cijene. Mi moramo imati ideju šta hoćemo na terenu. Do sada nismo imali ideju u našoj igri. Moramo pokazati veliko srce na terenu, jer to u Travniku, u prošlom kolu nije bio slučaj", istakao je Mulalić.

Dodao je kako mu je drago da veliki broj ljudi ne vjeruje u ekipu i da to posebno motiviše njega i igrače. Ipak, ono što zabrinjava armiju navijača Plavih jeste činjenica da tim sa Grbavice nije pokazao kvalitetnu igru u posljednjim utakmicama. Otišao je Odović, otišao je Čapljić, a problem su ostali. Ostaje da vidimo može li Mulalić pokrenuti ekipu. Bolja motivacija od derbija nije potrebna.

U bordo svlačionici u potpunom miru dočekuju dvoboj na Grbavici. Forma ide uzlaznom putanjom i ekipa dobiva obrise onakve kakve žele čelnici kluba i navijači. Prvi šef struke FK Sarajevo Miodrag Ješić je svjestan snage svoje ekipe. Naglasio je kako je ekipa Željezničara analizirana i da je stručni štab prikupio dosta informacija o komšijama.

Foto. Arhiv/Klix.ba
Foto. Arhiv/Klix.ba

"Derbi se igra dvaput ili možda tri puta u sezoni i nema nikakvo značenje na kojoj se trenutno poziciji ekipa nalazi na tabeli. Vječiti derbi podrazumijeva da nema favorita, sve je u igri i sve je otvoreno. Mi ćemo se potruditi da odigramo na nivou svog kvaliteta i da dobrom igrom dođemo do dobrog rezultata i obradujemo naše navijače", kazao je srbijanski trener.

Važno je zabiti "tu jednu"

Dakako, u oba tabora sa dosta optimizma čekaju sudar u Dolini ćupova. Oba kluba čekat će strpljivo svoju priliku. U ovakvim utakmicama važno je zabiti “tu jednu”. Treneri će tražit od svojih izabranika maksimalnu koncentraciju, da budu što bliže protivniku, odnosno da blok bude čvrst. To je posebno nedostajalo igračima Željezničara u posljednjim duelima. Bez dvojbe, akteri utakmice će igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti. Borit će se za svaki centimetar terena. Treneri će se nadmudrivati.

Ipak, na kraju ću odlučiti kvalitet, a možda i faktor sreće. Željezničar čeka na pobjedu u vječitom derbiju još od 2011.godine. Mogu li iznenaditi u trenucima kada im mnogi daju minimalne šanse, ostaje da vidimo.

Sarajevo posljednjih godina ima više uspjeha u međusobnim duelima. U bordo svlačionici samouvjereno najavljuju bitku za svaku loptu, vjeruju da mogu ponoviti izdanje kao i prošle godine kada su slavili na Grbavici 2:1. Ovo su sve nagađanja, a mnogo toga bit će jasnije u nedjelju oko 17:30 sati.Dakako, oba kluba imat će veliku podršku sa tribina.

Utakmica na Grabavici počinje u 15:30 sati uz direktan prijenos na Moja TV. Glavni sudija 106.ligaškog derbija je Ognjen Valjić. Sarajevo ima 19, a Željezničar 14 bodova.

Forma posljednjih pet utakmica:

Željezničar Željezničar – Sloboda 0:0 prvenstvena utakmica Olimpic – Željezničar 0:1 prvenstvena utakmica Željezničar – Drina 3:2 prvenstevna utakmica Željezničar – Krupa 1:0 Kup BiH Travnik – Željezničar 2:0

Sarajevo

Slavija – Sarajevo 1:0 prvenstvena utakmica Sarajevo – Borac 2:0 prvenstvena utakmica Radnik – Sarajevo 0:3 prvenstvena utakmica Zrinjski – Sarajevo 1:1 (penalima 6:7) Kup BiH Sarajevo – Vitez 4:0