Konkurencija raste
94

Počinje Serie A: Svi čekaju Juventus i Ronalda, ali niko od velikana nije štedio

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Serie A polako vraća stari ugled i postaje sve interesantnija, a porast interesovanja naglo je skočila kada je Cristiano Ronaldo ovog ljeta za 117 miliona eura stigao u Juventus iz Real Madrida. Takav potez dodatno je povećao ionako velike šanse da Juvnetus ponovo osvoji titulu. Ipak, nije se samo Juventus pojačavao, veliki posao napravili su i drugi italijanski velikani što ukazuje da bi ova sezona mogla donijeti veliku neizvjesnost u gornjem dijelu tabele.

Istina je da Juventus zaista djeluje prejako, predaleko od konkurencije u Italiji. Ekipa koja je prošle sezone sedmi put uzastopno osvojila naslov prvaka sada je pojačanja dolascima velikog Ronalda, povratkom Leonarda Bonuccija te dolascima Joaoa Cancela i Emera Cana, a otkupljen je i ugovor Douglasa Coste iz Bayern Minhena, Brazilca koji je prošle sezone igrao kao posuđeni igrač za Staru damu.

Juventus u kojem je neizostavna figura naš Miralem Pjanić je, dakle, i prošle sezone bio prejak za ostale timove u Italiji. Sada djeluje još jače, jer od bitnijih igrača samo je Gonzalo Higuain napustio klub i prešao u Milan na posudbu.

Ipak, ekipa Massimiliana Allegrija mora biti izuzetno oprezna, jer konkurencija u Italiji postaje sve jača. Obratite pažnju na pojačanja koja su doveli Milan, Roma i Inter, a i Napoli je zadržao sve važnije igrače izuzev Jorginha.

Milan je doveo Mattiju Caldaru, Samua Castilleja, Higuaina, Diega Laxalta, posudio je Tiemouea Bakayoka iz Chelseaja, bez odštete su stigli Alen Halilović i Ivan Strinić, a ukupno su uložena 122 miliona eura na pojačanja. Uz igrače koji su skupo plaćeni prošlog ljeta, od Gennara Gatussa i njegovog tima očekuje se još više u ovoj sezoni iako je ekipu napustio Bonucci što može biti osjetno u odbrani.

Veliki posao u prijelaznom roku napravio je i Inter koji je doveo Radju Nainggolana, Lautara Martineza, posudio Šimu Vrsaljka i Keitu Baldea te bez odštete doveo Stefana de Vrija i Kwadwu Asamoaha. Ovi igrači su nadogranja na tim koji je prošle sezone izborio plasman u Ligu prvaka koju će igrati ove sezone. U klubu su ostali Ivan Perišić, Mauro Icardi i ostali igrači za koje su se otimali brojni evropski klubovi tako da Luciano Spalletti ima odličan tim na okupu.

Napoli je prodajom Jorginha u Chelsea ostao bez vrlo važnog igrača, a desila se i promjena na klupi gdje je sada Carlo Ancelotti umjesto Maurizija Sarrija. Zbog toga Napoli je ekipa čiju je snagu u odnosu na prošlu sezonu zaista nezgodno procijeniti, ali niko ne može osporiti da su i oni odradili jako dobar prijelazni rok. Osim Jorginha, svi ključni igrači su tu, a dovedeni su, među ostalim, Fabian Ruiz, Simone Verdi, posuđen je David Ospina...

Na sve navedene klubove nezaobilazno je istaknuti i Romu čiji je sportski direktor Monchi pokazao kakav je majstor na tržištu. Za više od 100 miliona eura prodani su golman Alisson i veznjak Nainggolan, a dovedeni su Steven N'Zonzi, Javier Pastore, Justin Kluivert, Gregorie Defrel, Ante Ćorić, posuđen je Bryan Cristante... Uz Edina Džeku i ostale članove Vučice koja je prošle sezone igrala polufinale Lige prvaka ekipa djeluje mnogo jače i od Rome se u ovoj sezoni očekuje još veća uloga u Seriji A.

Na današnjem rasporedu su dva meča, a naravno svi čekaju onaj prvi u kojem Juventus gostuje Chievu od 18:00 sati. Bit će to debi Cristiana Ronalda u Juventusu i Seriji A. Ipak, veliko interesovanje vlada i za drugi meč u kojem se od 20:30 sati sastaju Lazio i Napoli.