Copa America Argentina 2011
0

Počinje južnoamerička nogometna ludnica

FENA
Utakmicom Argentina - Bolivija u noći s petka na subotu počinje 43. izdanje Copa America, nogometnog prvenstva Južne Amerike. Domaćin prvenstva je Argentina koja će nakon 20 godina čekanja pokušati dohvatiti kontinentalni naslov.

Najstarije takmičenje nogometnih reprezentacija na svijetu i ove će godine okupiti deset južnoameričkih reprezentacija, te dva gosta, Meksiko i Kostariku. Prvobitno je bio pozvan Japan, no zbog razornog potresa, cunamija i nuklearne katastrofe koji su pogodili tu zemlju, odustali su od nastupa pa je uskočila Kostarika. Meksiko će nastupiti na turniru s olimpijskom U-23 reprezentacijom osnaženom s petoricom seniora nakon što je A selekcija prošle sedmice slavila na Gold kupu i dobila zasluženi odmor.

Prvenstvo će se igrati u osam gradova Jujuyu, Salti, Cordobi, San Juanu, Mendozi, Santa Feu, La Plati i Buenos Airesu. Zanimljivo, u glavnom gradu Buenos Airesu igrat će se samo jedna utakmica, finale na stadionu Monumental.

Reprezentacije su podijeljene u tri grupe sa po četiri ekipe, a pored dvije najboljeplasirane reprezentacije iz svake grupe, u četvrtfinale će se plasirati još i dvije najbolje trećeplasirane reprezentacije. U grupi A igraju Argentina, Kolumbija, Kostarika i Bolivija, u grupi B su Brazil, Paragvaj, Ekvador i Venezuela, a u grupi C snage će odmjeriti Urugvaj, Čile, Peru i Meksiko.

Naslov prvaka brani Brazil, no većina nogometnih kroničara gura u prvi plan domaćine predvođene Lionelom Messijem. No, svi se slažu kako bi ovo moglo biti jedno od najboljih prvenstva Južne Amerike. Reprezentacije su prepune zvijezda i očekuje se sjajan nogomet.

"Gauči" nastupaju u najjačem sastavu, osim Messija, tu su i Carlos Tevez, Sergio Aguero i Javier Pastore. Brazilce predvodi novo 'čudo' Neymar, ali i Alexandre Pato, te Robinho. Kolumbijci predvođeni Radamelom Falcaoom i Fredyjem Guarinom priželjkuju senzaciju, dok Urugvajci s napadačkom trojkom Suarez - Forlan - Cavani nakon polufinala SP-a traže potvrdu i na svom kontinentu. Visokom plasmanu nadaju se i Čileanci u čijim redovima igra nova zvijezda Alexis Sanchez.

Prva Copa America je održana u Argentini davne 1916. kada je naslov prvaka osvojio Urugvaj. Zanimljivo, Urugvajci su slavili i na prvom svjetskom prvenstvu održanom 1930. godine.

Ukupno gledano Urugvaj i Argentina najuspješnije su reprezentacije na Copi sa po 14 naslova. Daleko iza je Brazil sa osam titula, po dva puta su slavili Paragvaj i Peru, te po jednom Bolivija i Kolumbija. Razlog loših nastupa Brazila na prvenstvima Južne Amerike leži i u tome što su na kontinentalna prvenstva često slali razne kombinirane sastave. Tek su posljednjih dvadesetak godina počeli ozbiljnije shvaćati Copu.