Roberto Mancini
0

"Pobjedu smo posvetili sjajnom čovjeku Toureu"

Totalsport
Roberto Mancini (Foto: AP)
Roberto Mancini (Foto: AP)
U utakmici 29. kola engleskog Premiershipa nogometaši Manchester Cityja su na svom terenu pobijedili Wigan 1-0 i time zadržali korak s vodećim dvojcem lige (Manchester United - Arsenal).

Nakon te utakmice trener ekipe Roberto Mancini je posebnu pažnju usmjerio na svog igrača, 29-godišnjeg Kolo Tourea, kojeg je klub i Engleska nogometna asocijacija (FA) suspendovala. Razlog je doping koji je otkriven u njegovom nalazu krvi nakon utakmice protiv Manchester Uniteda tokom februara ove godine.

"Ovo je pobjeda za njega", ispalio je iz prve Talijan Roberto Mancini, trener Manchester Cityja, te je nastavio:

"U strašno teškom trenutku se nalazi. No, mi ga volimo jer je Toure sjajan čovjek i sportista."

Podsjetimo da Toureu prijeti kazna od dvije godine ukoliko se A-uzorak potvrdi B-nalazom kao pozitivan. No, mnogi su stali u odbranu ovog nogometaša, kao i njegov bivši trener u Arsenalu Arsene Wenger, koji je naznačio ovog Bjelokoščanina kao "savršen primjer profesionalca", koji toliko pazi na svoju tjelesnu težinu i pripremu za nogomet, pa je ne znajući uzeo preparat za mršavljenje od supruge i time naštetio sam sebi.

U Manchester Cityju su najavili da suspenzijom koju su bili primorani dati prestaje njihova intervencija oko igrača koji je u klub došao 2009. godine iz Arsenala za 14 miliona engleskih funti, te je od tada bio standardan u prvoj ekipi. Najavljeno je da čekaju daljnje preciznije izvještaje iz FA-a kao i potanko izvješće WADA-e (Svjetske antidopinške organizacije).