Nogomet
0

Kolo Toure suspendiran na šest mjeseci zbog dopinga

Totalsport
Igrač Manchester Cityja i nogometne reprezentacije Obale Slonovače Kolo Toure (29) suspendiran je na šest mjeseci od strane Engleskog nogometnog saveza (FA) zbog pozitivnog nalaza na dopinškom testu.

U redovima Cityja potvrdili su 2. marta da je Toure bio pozitivan na dosad nepoznatu, ali zabranjenu supstancu koju je unio organizam putem preparata za mršavljenje, te je isti tren na snagu stupila suspenzija. Kako mu je FA sada odrezao šestomjesečnu zabranu nastupa, to znači da neće imati prava nastupa do 2. septembra , pa će tako propustiti nepuna tri sedmice premierligaške sezone koja započinje 13. augusta.

Toure je u izjavi za klupsku internetsku stranicu priznao da mu je drago da je saga napokon gotova, iako je izrazio razočaranje činjenicom da je propustio uspjehe svog kluba u završnici sezone.

"Bio je ovo težak period za mene i tužan sam što sam propustio trijumf u FA Cupu, kao i uspjeh plasmana u Ligu prvaka. Ali napokon mi je laknulo što ću se moći vratiti nogometu u septembru i zahvaljujem komisiji Engleskog nogometnog saveza što je pri donošenju odluke pokazala razumijevanje za moj slučaj", rekao je Toure.

Inače, FA je putem priopćenja iznio da Toure zabranjeno sredstvo nije uzeo s "namjerom poboljšanja svoje izvedbe", te je stoga nogometašu odrezana blaža kazna.