Nogomet
31

Pobjeda Željezničara protiv Viteza na Grbavici, remi Slavije i Rudara

Piše: D. B.
Željezničar - Vitez (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U okviru 18. kola BHT Premijer lige BiH u terminu od 13 sati odigrana su dva susreta, a sastali su se Željezničar i Vitez te Slavija i Rudar. Željezničar je upisao novu pobjedu, a Slavija i Rudar su remizirali.

Željezničar - Vitez 3:1

Plavi su na Grbavici dočekali neugodnu ekipu Viteza ali su odlučni da pobijede krenuli u napad od prve minute. To je urodilo plodom u 7. minuti kada je nakon lijepe akcije Plavih pogodio Svraka. Isti je igrač šutirao u 12. minuti, no, ovog puta nije pogodio. Željezničar je nastavio dominirati i kontrolisati igru. Igrala se 36. minuta kada je nakon asistencije Tomića neprecizno šutirao Hodžić. Upravo je Hodžić imao još jednu priliku, koju nije iskoristio. Dvije šanse za Plave je propustio Selimović. Prvo poluvrijeme je završeno vodstvom Željezničara rezultatom 1:0.

Početkom drugog poluvremena u dva navrata su zaprijetili Veziri. Kapetan nije pogodio u 47., a Šišić u 50. minuti. Kazna za promašaje je stigla u 54. minuti kada je iz jedanaesterca za 2:0 pogodio Selimović. U prvom napadu nakon gola domaćih još jednom su gosti bili blizu pogotka, ali je Smriko šutirao pored gola. Igrala se 60. minuta kada je Selimović pogodio stativu.

Šest minuta kasnije Stanić je asistirao Hodžiću koji je povisio vodstvo Plavih na 3:0. Minut kasnije je lijepim udarcem iz slobodnog udarca rezultat na 3:1 smanjio Mišić. Mogli su gosti i do drugog gola ali Hasanović iz neposredne blizine nije uspio savladati Lončarića. Nova prilika za Vitez se ukazala u 76. minuti ali situaciju jedan na jedan s Lončarićem nije golom završio Šišić. Golman Željezničara mu je sjajno odbranio. Na drugoj je strani u 83. minuti solo akciju napravio Stanić, ali je na kraju pogodio stativu.

Do kraja susreta nije bilo promjene rezultata. Željezničar je pobijedio Vitez 3:1 i tako barem privremeno preuzeo prvo mjesto na tabeli.

Slavija - Rudar 1:1

Nakon dva poraza u posljednja dva kola Slavija je tražila pobjedu protiv slabašnog Rudara. Prvu priliku za domaće je na otvaranju susreta propustio Karamatić. Nešto kasnije je šutirao i Dudo, ali problema za golmana Rudara nije bilo. Ipak, domaći su do željenog gola došli u 28. minuti utakmice, Karamatić je upisao asistenciju, a Oglečevac pogodak. Dogodilo se to nakon što je na drugoj strani opasno zaprijetio Stakić, a loptu s linije Slavijinog gola izbila njena odbrana. U finišu prvog dijela igre domaći su propustili dvije prilike preko Radovanovića i Oglečevca. Slavija je na odmor otišla s prednošću od jednog gola.

Slavija je u nastavku utakmice pokazala da želi novi gol. U dobrim prilikama su se na otvaranju drugog dijela susreta našli Dudić i Aleksić, ali ih nisu uspjeli iskoristiti. Dvadesetak minuta prije kraja utakmice prilike za gol Slavije su također propustili Karić i Radovanović, tačnije, njihove je udarce odbranio golman gostiju Bodiroga. Kazna za promašaje stigla je u 85. minuti kada je nakon slobodnog udarca Mikića pogodio Mišan i postavio konačan rezultat utakmice na 1:1.

Borac i Olimpic igraju od 16 sati, a Široki Brijeg i Sarajevo od 17 sati.