Pisanje historije
367

Pobjeda za pamćenje: Sarajevo prvi put nakon 1963. godine postiglo tri gola na Grbavici

Piše: K. H.
Igrači Sarajeva proslavljaju veliku pobjedu na Grbavici (Foto: I. Š./Klix.ba)
Igrači Sarajeva proslavljaju veliku pobjedu na Grbavici (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ekipa Sarajeva pobjedom od 3:0 protiv Željezničara upisala je najubjedljiviji gostujući trijumf na Grbavici u poslijeratnom periodu i prvi put nakon 1963. godine postigli su tri pogotka Plavima na njihovom stadionu.

Sarajevo je u okviru 25. kola Premijer lige BiH odigralo jednu od najboljih utakmica ove sezone i sasvim zasluženo upisali su pobjedu protiv Željezničara na njihovom stadionu.

Pored dobre igre i osvojena tri boda, ekipa Husrefa Musemića uspjela je postići tri pogotka i pri tome sačuvati svoju mrežu netaknutom.

Posljednji put kada je Bordo tim postigao tri pogotka Željezničaru na njegovom stadionu bilo je još davne 1963. godine kada su upisali pobjedu rezultatom 3:2.

U poslijeratnom periodu, Sarajevo je na Grbavici dolazilo do bodova s jednim ili maksimalno s dva pogotka, ali večeras su se izabranici Husrefa Musemića zlatnim slovima upisali u historiju sarajevskih derbija.

Sarajevo razbilo Željezničar sa 3:0 na Grbavici i nastavilo šampionski put

Šta su rekli treneri Željezničara i Sarajeva na konferenciji za medije nakon meča

Pobjeda od 3:0 ipak nije i najubjedljivija koju je Bordo tim ostvario na Grbavici, a još uvijek nedostižna je ona pobjeda iz 1954. godine kada su slavili rezultatom 6:1.

Tri boda s Grbavice za Sarajevo ima višestruku vrijednost s obzirom na to da će i poslije ovoga kola imati minimalno šest bodova više od Zrinjskog koji svoj meč 25. kola igra protiv Krupe, a ovim trijumfom na najbolji mogući način iskupili su se svojim navijačima za nedavni poraz od Plemića na Koševu.

Pobjedom na Grbavici, Sarajevo je ostalo glavni kandidat za osvajanje titule prvaka, a u narednom kolu očekuje ih meč protiv Širokog Brijega na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase".