Sarajevski derbi
1.4k

Sarajevo razbilo Željezničar sa 3:0 na Grbavici i nastavilo šampionski put

Piše: E. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva su ubjedljivo slavili protiv Željezničara na Grbavici u derbiju 25. kola Premijer lige BiH rezultatom 3:0 i nastavilo pohod na titulu prvaka.

Sarajevo je od prve minute krenulo silovito ka golu Plavih, a konstantni napadi izabranicima Husrefa Musemića su se isplatili u 10. minuti.

Krste Velkoski je izveo korner sa lijeve strane, Nihad Mujakić je prebacio loptu sa prve stative na drugu gdje su domaći igrači zaboravili na Darka Lazića kojem nije bilo teško proslijediti loptu u gol za 1:0.

Samo pet minuta kasnije rezultat na semaforu se promijenio na 0:2. Odbrana Željezničara, tačnije stoper Enes Sipović, desni bek Siniša Stevanović i golman Vedran Kjosevski su "zaspali" i poklonili Sarajevu drugi pogodak.

Mersudin Ahmetović je stigao loptu koja je izlazila u gol-aut i ubacio je u kazneni prostor, niko nije obraćao pažnju na Krstu Velkoskog koji šutira sa desetak metara i postiže pogodak za 2:0 za veliko oduševljenje Hordi zla na sjeveroistoku stadiona Grbavica.

Željo je prvu priliku na meču imao tek nakon pola sata igre. Dženan Zajmović je došao do jedne lopte, okrenuo se prema golu Sarajeva i šutirao, ali je lopta otišla tik pored gola gostiju.

U posljednjim trenucima prvog poluvremena i Amar Rahmanović je pokušao iznenaditi Kjosevskog, no ni on nije bio precizan.

Plavi su mnogo bolje otvorili drugo poluvrijeme, te su već u 50. minuti bili veoma blizu pogotka. Sinan Ramović je došao u dobru priliku, te sa ivice kaznenog prostora šutirao, no prečka je bila saveznik Vladana Kovačevića, te je rezultat ostao nepromijenjen.

Nakon sat vremena igre gosti su tražili penal kada je Benjamin Tatar pao u kaznenom prostoru Željezničara, ali je arbitar Irfan Peljto samo odmahnuo rukom i pokazao da se susret nastavi.

Već u narednom napadu Željezničar je imao stopostotnu priliku. Ramović i Sulejman Krpić su odigrali lijepu akciju, a Ramović u situaciji jedan na jedan s golmanom Sarajeva šutira loše i šalje loptu pored gola.

U 73. minuti susreta Bordo tim je ovjerio trijumf. Nakon akcije po desnoj strani Anel Hebibović je ubacio, Velkoski je šutirao prsima, a Kjosevkski sjajno odbranio. ipak, u nastavku akcije Ahmetović se izborio za loptu koja je došla do Benjamina tatara koji je zakucao u mrežu sa osam metara za konačnih 3:0.

Do kraja susreta nije bilo većih uzbuđenja i Sarajevo je sasvim zasluženo upisalo tri velika boda u borbi za titulu prvaka Bosne i Hercegovine.