Nogomet
0

Pobjeda Sarajeva u Bijeljini, Željezničar savladao Rudar na Grbavici

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U okviru 15. kola BHT Premijer lige danas su u terminu od 13:30 sati odigrane četiri utakmice. Sarajevo je pobijedilo ekipu Radnika u Bijeljini, Željezničar je savladao Rudar na Grbavici, Slavija je upisala tri boda protiv Mladosti, a Borac je pobijedio u Travniku.

Radnik Bijeljina - Sarajevo 1:2

Nakon što je Sarajevo u prošlom kolu na Koševu remiziralo sa Željezničarom u gradskom derbiju završenom bez golova, izabranici Husrefa Musemića su u Bijeljini kod Radnika tražili iskupljenje. Međutim, šok je uslijedio već u 4. minuti kada je Radnik poveo preko Kataneca. Nakon vodećeg gola, domaći su se više koncentrisali na svoj gol, tako da su gosti imali veći posjed lopte.

U 18. minuti je dosuđen penal za Sarajevo nakon što je u kaznenom prostoru Radnika oboren Todorović. Jevtić je dobio crveni karton, nakon čega su uslijedili protesti domaćih. Puzigaća je u 23. minuti izveo jedanaesterac i izjednačio rezultat na 1:1. Uprkos igračkom deficitu, Radnik je u 27. minuti imao sjajnu priliku preko Ristića, koji je bio neprecizan. Osim te prilike za domaće, Sarajevo je očekivano kontrolisalo igru s obzirom na igrača više, a rezultat toga je vodeći gol, koji je nakon asistencije Tatomirovića u gol pretvorio Komazec u 43. minuti utakmice. Dvije minute kasnije je na drugoj strani zaprijetio Ristić, ali je prvi dio susreta ipak završen vodstvom Sarajeva.

U drugom poluvremenu ozbiljnu priliku imala ekipa Sarajeva, tačnije Travančić, koji nakon asistencije Cimirota nije stigao do lopte prije golmana Radnika. Rezultat se do kraja nije mijenjao. Sarajevo je pobijedilo ekipu Radnika rezultatom 2:1.

Željezničar - Rudar Prijedor 3:1

Nakon osvojenog boda na Koševu protiv Sarajeva, Željezničar je ugostio Rudar. U prvoj prilici se našao Jamak, koji je u 9. minuti šutirao preko gola. Minut kasnije je pokušao Bučan, ali golman Rudara Bodiroga je odbranio. U 17. minuti je priliku imao Hodžić, a promašio je gol sa manje od metra udaljenosti. Dvije minute kasnije Plavi dolaze u vodstvo. Hasanović je dobro centrirao za Bajića, koji je pogodio. Igrala se 39. minuta kada se Jamak našao u novoj prilici, ali je kao i ranije, bio neprecizan. U 40. minuti se na udarac iz daljine odvažio Hasanović, no, lopta je otišla preko gola. Prvo poluvrijeme je završeno minimalnim vodstvom Željezničara.

Na otvaranju drugog poluvremene, tačnije u 46. minuti, Stanić je povisio vodstvo Željezničara na 2:0. U 49. minuti je Vidić imao stopostotnu priliku za gol, ali nije uspio savladati Lončarića. Lopta je otišla pored gola. Dvije minute kasnije je isti igrač prevario svog čuvara, ponovo izašao sam pred Lončarića, koji je odbranio njegov udarac. Na drugoj strani je dobre odbrane zabilježio Bodiroga, koji je zaustavio udarce Bučana i Bajića.

U 64. minuti su gosti smanjili na 2:1, a gol je nakon greške Zeljkovića postigao Vidić. Ipak, Željezničar je ponovo stigao do dva gola prednosti. Dogodilo se to u 75. minuti kada je mrežu gostiju pogodio Hodžić. Isti je igrač šutirao i dvije minute kasnije, ali je Bodiroga odbranio njegov udarac. Ostalo je 3:1 za Željezničar.

Slavija - Mladost Velika Obarska 3:0

Slavija je dobro otvorila utakmicu protiv Mladosti i već na početku susreta imala nekoliko dobrih prilika za gol, koje nisu iskorištene. Uprkos tome, napadi domaćih su se nastavili, a gosti su se branili. Slavija u prvom poluvremenu nije uspjela dominaciju krunisati pogotkom.

U drugom poluvremenu je Slavija nastavila silovito napadati. Priliku u 55. minuti nije iskoristio Pušara. Gol Dudića je nedugo zatim poništen zbog ofsajda. Dominacija Slavije je urodila plodom pa su Aleksić, Karamatić i Perišić napunili mrežu gostiju. Domaći su slavili rezultatom 3:0.

Travnik - Borac 1:2

Veziri su ugostili lidera na tabeli, ekipu Borca. Hrabro su od prve minute zaigrali otvoreno, a Banjalučani su se branili. Domaće su uspjeli iznenaditi u 45. minuti kada je Žižović pogodio mrežu Bukvića. To je bio rezultat prvog poluvremena.

Ekipa Travnika je u nastavku pokušavala da izjednači rezultat, no, odbrana Borca je zaustavljala sve pokušaje Vezira. Stokić je udvostručio vodstvo Banjalučana, a potom je Travnik smanjio autogolom gostiju. To je bilo sve kada je riječ o golovima u ovom susretu. Borac je upisao nova tri boda.

Tabela:

  1. Borac 33
  2. Sarajevo 29
  3. Zrinjski 26
  4. Željezničar 26
  1. Olimpic 25
  2. Široki Brijeg 24
  3. Velež 22
  4. Zvijezda 20
  5. Slavija 19
  6. Čelik 18
  7. Radnik 17
  8. Vitez 13
  9. Rudar 13
  10. Travnik 13
  11. Mladost 12
  12. Leotar 10