Nogomet
0

Pobjeda Borca nad Kozarom, Velež bolji od Čelika

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U subotu je odigrano pet susreta 1. kola bh. nogometne Premijer lige u sezoni 2011/2012. Sastali su se Velež - Čelik, Kozara - Borac, Leotar - Zvijezda, Rudar - Olimpic i Travnik - Zrinjski. Utakmice su počele u 17:30 sati. Pobjede su ostvarili Borac i Velež.

Rudar Prijedor - Olimpic 1:1

U Prijedoru su gledatelji u prvom poluvremenu uživali u dobroj igri obje ekipe. Igrači Rudara i Olimpica su pokazali želju za postizanjem pogotka. Iz takve igre se izrodilo nekoliko odličnih prilika na obje strane. Svoju priliku nije propustio Pliska, koji je u 34. minuti susreta donio vodstvo Olimpicu. U drugom poluvremenu su domaći uspjeli izjednačiti rezultat preko Đorića u 63. minuti utakmice. Rudar i Olimpic su odigrali neriješeno 1:1.

Kozara - Borac 0:1

Borac je misiju odbrane titule prvaka BiH u novoj sezoni započeo na gostovanju kod novopečenog premijerligaša, ekipe Kozare iz Bosanske Gradiške. Banjalučani su u vodstvo došli preko Nemanje Vidakovića u 10. minuti susreta. Borac je nastavio dominirati na terenu. Duško Stajić nakon duplog pasa sa Borislavom Mikićem u 38. minuti nije uspio povisiti rezultat na 2:0. Borac je u drugom poluvremenu također bio bolja ekipa na terenu, ali se rezultat nije mijenjao. Aktuelni šampion BiH je slavio rezultatom 1:0 i osvojio sva tri boda na gostovanju kod Kozare.

Velež - Čelik 2:1

Iako je mostarski Velež od prve minute krenuo agresivno i sa željom da što prije postigne pogodak protiv Čelika, ipak su Zeničani došli do vodstva. Grešku odbrane "Rođenih" je iskoristio Tosunović u 8. minuti nakon asistencije Brkovića. Nakon postignutog gola, Čelik je zagospodario terenom. Ipak, u samom finišu prvog poluvremena, "Rođeni" su stigli do izjednačenja golom Kodre. U drugom dijelu, tačnije u 56. minuti, priliku da donese vodstvo Veležu je propustio Rovčanin, a na drugoj strani je neprecizan bio Hadžić. Mostarci su do pobjede stigli preko Spahića dvadesetak sekundi prije kraja susreta.

Leotar - Zvijezda 0:0

U Trebinju su Leotar i Zvijezda odigrali susret po sparnom vremenu. U prvom poluvremenu susreta nije bilo golova, ali ni ozbiljnijih prilika. Promjene rezultata nije bilo ni u nastavku utakmice koja je završena rezultatom 0:0.

Travnik - Zrinjski 2:2

Ekipa Travnika je već u 8. minuti povela protiv Zrinjskog. Potpuno neometan, Ivešić je sa 18. metara pogodio mrežu Mostaraca. Zrinjski je izjednačio rezultat preko Bekića u 19. minuti utakmice. U drugom dijelu su gosti pokušali preokrenuti rezultat, ali Duro i Markić nisu bili precizni. Duro je ipak pogodio za vodstvo Zrinjskog u 83. minuti, ali je konačan rezultat ovog susreta postavio Bešlija u 90. minuti. Travnik i Zrinjski su odigrali neriješeno 2:2.

U nedjelju se igraju još tri susreta, a sastaju se: Slavija - GOŠK (17.30), Sarajevo - Sloboda (18.00) i Široki Brijeg - Željezničar (21.00).