Nogomet
24

Play off za Ligu prvaka: Džeki 90 minuta u remiju Rome i Porta, Monaco srušio Villarreal

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Roma je u prvoj utakmici play offa za Ligu prvaka odigrala neriješeno protiv Porta (1:1) u gostima na stadionu Dragao. Vučica je veći dio meča provela s igračem manje.

Porto - Roma 1:1

Trener Rome Luciano Spalletti na teren je poslao sljedeće igrače: Alisson, Florenzi, Manolas, Vermaelen, Jesus, Nainggolan, De Rossi, Strootman, Salah, Džeko, Perotti.

Na drugoj strani Espirito Santo odlučio se za ovu postavu: Casillas, Maxi, Marcano, Felipe, Telles, Danilo, Herrera, André André, Otávio, Adrián López, André Silva.

Roma je mnogo bolje otvorila meč i već u trećoj minuti imala obećavajuću šansu preko Salaha čiji je udarac blokirala protivnička odbrana. Vučica je preuzela kontrolu nad terenom i imala veći posjed u uvodnim minutama, a novu šansu za vodstvo imao je Edin Džeko u 13. minuti kada je Casillasu ispala lopta iz ruku. Dijamant je uspio doći do lopte i u padu šutirati, ali je odbrambeni igrač Porta sa gol-linije izbacio loptu.

Nagrada za Romine napade i inicijativu stigla je u 21. minuti kada je Felipe loše reagovao nakon kornera gostiju i matirao svog golmana.

Kolosalnu šansu da udvostruči vodstvo Roma je imala u 27. minuti kada je prvo zaprijetio Salah, a onda i Nainggolan svojim razornim udarcem. Ostalo je 1:0.

Znamo koliko znači gol u gostima u ovakvim mečevima, a Roma je imala gol i igru koja je nagovještavala ubjedljiviji rezultat. Međutim, nakon što je Vermaelen dobio drugi žuti karton u 41. minuti stvari su krenule u drugom smjeru.

U drugom dijelu promijenio se odnos snaga na terenu i Porto je zavladao terenom. Prvo je Andre Silva probao glavom u 52. minuti, a prethodno je opravdano poništen gol Adriana koji je pogodio iz nedozvoljene pozicije.

Porto je uspio izjednačiti u 61. minuti iz penala koji je skrivio Emerson igranjem rukom, a realizator je bio Andre Silva. Igrači Rome su se žalili kada je Bjorn Kuipers dosudio penal jer su smatrali da je Emerson bio preblizu protivniku koji ga je pogodio loptom u ruku te da nije bio okrenut prema lopti, odnosno da nije bilo nikakve namjere. No, na semaforu je stajalo 1:1.

Do kraja meča rezultat se nije mijenjao, a veću opasnost stvarali su igrači Porta koji ipak nisu iskoristili brojčanu nadmoć.

Edin Džeko je odigrao cijeli meč za Romu koja će u utorak na svom Olimpicu u Rimu odigrati revanš protiv Porta.

Villarreal - Monaco 1:2

Sjajan rezultat na gostovanju kod Villarreala na El Madrigalu ostvario je Monaco koji je slavio sa 2:1. U timu Leonarda Jardima nije bilo Radamela Falcaoa koji je povrijeđen, ali se pretpostavlja da bi mogao biti spreman za uzvrat.

U redovima Villarreala mjesto u napadu pronašao je Pato, Brazilac koji je stigao ovog ljeta kao pojačanje.

Monaco je poveo preko Fabinha u trećoj minuti golom iz penala koji je skrivio Alfred N'Diaye. Villarreal je uzvratio upravo preko Pata koji pogađa glavom u 36. minuti.

Ipak, Francuzi uspijevaju doći i do drugog pogotka u 72. minuti kada Silva pogađa za 2:1 i donosi veliku prednost Monacu pred uzvrat koji je na rasporedu narednog utorka u Francuskoj. Monaco je meč završio sa 10 igrača, jer je Mendy u 87. minuti dobio drugi žuti karton, odnosno isključenje.

Celtic - Hapoel Be'er Sheva 4:2

Celtic se morao nešto više namučiti protiv izraelskog predstavnika Hapoel Be'er Sheve premda je škotski klub bio favorit prije meča te uprkos tome što je tokom meča napravio ogromnu prednost.

Naime, izabranici Brendana Rodgersa su nakon prvog poluvremena golovima Rogića (9'), Griffithsa (39' i 45+1') poveli sa 3:0. Potom su Izraelci za samo dvije minute smanjili na veoma opasnih 3:2. Maranhao je pogodio u 55. minuti, a Melikson u 57. minuti.

Ipak, škotski tim se nije dao zbuniti, vrlo brzo je skupio svoje redove i postigao dva gola za visokih 5:2. Rezervista Dembele je pogodio u 73. minuti, samo tri minute po ulasku u igru, a konačan rezultat postavio je Brown u 85. minuti.

Dundalk - Legia 0:2

U sudaru irskog i poljskog predstavnika sjajan rezultat izvukli su gosti iz Varšave. Tim koji je u 2. pretkolu Lige prvaka izbacio bosanskohercegovačkog predstavnika ekipu Zrinjskog, slavio je sa 2:0.

Prvi gol za Legiju postigao je Nikolić u 56. minuti iz penala, a konačnih 2:0 postavio je Prijović u 94. minuti meča.

Ludogorets - Viktoria Plzen 2:0

Izuzetan rezultat upusao je bugarski Ludogorets koji je u 3. pretkolu izbacio srbijansku Crvenu zvezdu. Bugari su golovima Morija (51' penal) i Vure (64') savladali češku Viktoriju Plzen i sada su na korak do plasmana u grupnu fazu Lige prvaka.