Nogomet
1

Plavi žele izbjeći Dinamo i Partizan, Sarajevo i Zrinjski priželjkuju klubove iz San Marina

Piše: Edin Isanović
Sarajevo je prošle godine poraženo u Sofiji od Levskog 1:0, ali je na Koševo slavilo 3:1 (Foto: Klix.ba)
Sarajevo je prošle godine poraženo u Sofiji od Levskog 1:0, ali je na Koševo slavilo 3:1 (Foto: Klix.ba)
Bh. klubovi koji će se ove godine takmičiti na međunarodnoj sceni, Željezničar, Sarajevo, Zrinjski i Široki Brijeg, saznat će imena svojih suparnika u ponedjeljak.

Plavi sa Grbavice krenut će od drugog pretkola Lige prvaka sa koeficijentom 4.566. Bordo tim, koji ima najbolji koeficijent (5.066), takmičenje u Evropskoj ligi krenut će od prvog pretkola i bit će nosilac. Ako prođu prvu prepreku izabranici Husrefa Musemića bit će ponovo postavljeni kao nosioci u drugoj rundi.

Mostarski Zrinjski, koji ima koeficijent 3.566, nadmetanje u takmičenju koje je po rejtingu drugo na Starom kontinentu, počet će od prvog pretkola. Plemići će biti postavljeni kao nosioci, a ako nastave takmičenje onda će bit nenosioci.

Široki Brijeg svoj evropski put krenut će u drugom pretkolu Evropske lige sa koeficijentom 3.316 . Tim sa Pecare bit će postavljen kao nenosilac.

Plavima je potrebna sreća

Mogući suaprnici Željezničara su BATE Borisov, Steaua, Partizan, Maribor, Dinamo Zagreb, Celtic, Legia iz Varšave, Sheriff, Slovan iz Bratislave, Maccabi iz Tel Aviva, Molde, Elfsborg, Helsinki, Ekranas, Neftchi, Dinamo Tbilisi i Viktoria Plzen.

S obzirom da su čelnici UEFA-e prije nekoliko godina odredili regije, Plavi sa Grbavice svrstani su u Južno-mediteransku i sa sigurnošću se može reći da neće moći dobiti sve nabrojane nosioce.

Vjerovatno će se to tek saznati u ponedjeljak ujutro, a velike su šanse da izabranici Amara Osima za protivnika dobiju klub sa prostora bivše Jugoslavije ili neki tim iz bližeg okruženja. Vidjet ćemo hoće li Željo imati naklonost žrijeba. Mnogi nogometni treneri naglašavaju kako bi bilo dobro da aktuelni bh. prvaci izvuku Ekranas ili Elfsborg, a da izbjegnu Maccabi, Dinamo Zagreb, Partizan i Maribor.

Slovenci najneugodniji

Mogući suparnici Sarajeva i Zrinjskog u Ligi Evrope su, između ostalih, Domžale, Metalurg iz Skoplja, Celje, Teteks, Čelik iz Nikšića, Santa Coloma, Hiberninas, Mladost iz Podgorice, Astana, La Fiorita, Libertas... Sve protivnike možete vidjeti ovdje.

Upravo posljednja dva kluba iz San Marina imaju najlošije koeficijente i bili bi idealni za bh. predstavnike. Ipak, kada se odrede grupe saznat ćemo koga Bordo tim i Plemići zaista mogu izvući. Svakako, najneugodniji rivali bili bi klubovi iz Slovenije i makedonski Metalurg. Potencijalne "mine" mogu biti timovi iz Kazahstana koji posljednjih godina ulažu mnogo novca.

U slučaju prolaza dalje, što se čini kao realna opcija, tim sa Koševa (opet će biti nosilac) može izvući u drugoj rundi recimo Olimpiju iz Ljubljane, Hibernian iz Škotske, Lokomotivu iz Zagreba.... No, sve zavisi od rezultata u prvom pretkolu kako Sarajeva, tako i ostalih timova koji mogu biti naredna prepreka.

Nakon deprimirajućeg ispadanja od Zete prošle godine u bordo taboru podvlače kako žele popraviti dojam.

Široki Brijeg, koji se priključuje u drugom pretkolu Evropske lige, kao i Zrinjski (ako prođe prvu prepreku) neće biti nosioci. Potencijali suparnici su Hajduk iz Splita, Rijeka, Sturm, Levski iz Sofije (ako prođe prvo pretkolo), Crvena zvezda, Sparta iz Praga... Bez dvojbe, hercegovačke timove čeka težak zadatak.

Nerealno je očekivati spektakularne rezultate bh. klubova u Evropi. Za nešto više od toga, na stranu i naklonost žrijeba, nužno je više ulaganja. Duže investiranje, selekcija, jačanje iskustva i rast kvalitete, te iskorak u borbi za rezultat.