Surovo iskren
69

Platini: VAR ne donosi pravdu, sudije su lutke i rade za one koji ih hrane

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Legendarni francuski nogometaš i bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini smatra da VAR neće donijeti više pravde nogometu te je rekao kako FIFA ubija posao nogometnog sudije.

Platini je za francuski L'Equipe kazao da je posao FIFA-e pronaći odgovarajuću statistiku, ali kako videozapis stvarno može donijeti ispravnu odluku.

"VAR nije donio više pravde nogometu. Poznajem FIFA-u, njihov posao je pronaći statistiku koja im odgovara. U najboljem slučaju, videozapis zaista može pomoći u prosuđivanju je li lopta prošla liniju ili nije. Ili kod ofsajda, jer se te odluke temelje na određenim činjenicama", smatra Platini.

Ipak, da bi dokazao to što tvrdi, Platini je naveo finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva i sporni penal koji je sudija Pitana svirao za reprezentaciju Francuske.

"U finalu Svjetskog prvenstva koristio se VAR, ali kod prvog gola reprezentacije Francuske nije bio prekršaj. Kod jedanaesterca je službenik VAR-a zvao sudiju koji je postao vrsta lutke. Postavlja se pitanje, je li bilo ili nije bilo hrvatske ruke? Cijela Hrvatska smatra kako je ruka nehotična, dok je cijela Francuska tražila kaznu", kazao je Platini.

Platini smatra da će tehnologija ubiti nogomet onog trenutka kada golmani ili kapiteni budu igrali sa slušalicama, koje će koristiti tokom utakmice za komunikaciju s trenerom.

"Time ćemo sigurno ubiti nogomet, kao što se već dogodilo u biciklizmu i Formuli 1. Već smo ubili sudije", dodao je.

Za kraj, Platini je rekao da će sudije uvijek zagovarati VAR tehnologiju jer se tako smanjuje njihova odgovornost.

"Zašto su svi glavni suci za VAR-a? Jer pokriva njihova leđa, sudije su uvijek na strani onih koji ih hrane", zaključio je Platini.