Serie A
85

Pjanićev Juventus sedmu uzastopnu sezonu pobijedio Džekinu Romu na svom terenu

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Ekipa Juventusa slavila je protiv Rome u posljednjem susretu 18. kola talijanske Serije A minimalnim rezultatom 1:0.

Nakon početnog ispistivanja snaga, ekipa Juventusa iz prve prave prilike na meču stigla je u vodstvo. Igrala se 18. minuta kada je Miralem Pjanić centrirao iz kornera, udarac Chiellinija brani Alisson, na odbijenu loptu natrčao je Benatija čiji udarac također brani golman Vučice, ali iz trećeg pokušaja nije mogao ništa i Stara dama je zahvaljujući Marokancu stigla u vodstvo.

Gosti iz Rima bili su šokirani primljenim pogotkom, a onda su u 27. minuti mogli vratiti stvari na početak. Džeko je sjajno izvukao odbranu Juventusa na centar, izbacio Perottija koji ubacuje za El Shaarawyja, a udarac krilnog napadača Vučice brani Szczesny.

Bila je to jedina prilika za Romu u prvom poluvremenu i u nastavku prvog poluvremena nije bilo pravih prilika niti pogodaka, pa je semafor pokazivao minimalnu prednost aktuelnog prvaka.

Početak drugog poluvremena donio je bolju igru Juventusa, a najbolji strijelac Stare dame Gonzalo Higuain promašio je dvije velike prilike u 54. i 68. minuti.

Dvije mintue nakon prve šanse za Argentinca, Edin Džeko je imao dobru priliku za Romu, no njegov udarac otišao je preko gola, a najbolju šansu za Romu imao je Florenzi u 80. minuti kada je nakon centaršuta s lijeve strane pogodio prečku, a nakon odbijene lopte Schick je predriblao nekoliko igrača Juventusa ali je na kraju izgubio loptu.

Roma je do kraja pokušala stići makar do jednog boda, a najbolju priliku da završi meč za domaći tim imao je Pjanić u 92. minuti, ali je pogodio prečku da bi na drugoj strani Patric Schick imao veliku priliku u 93. minuti kada je sam izašao ispred Szczesnyja, ali Poljak brani njegov udarac.

Ovo je sedma uzastopna pobjeda Juventusa protiv Rome na domaćem terenu, a Stara dama se sada nalazi na drugoj poziciji Serije A sa jednim bodom manje od Napolija, dok je Roma ostala na četvrtoj poziciji i ima 38 osvojenih bodova, sedam manje od Napolitanaca.

Tabela: