Polufinalni uzvrat
70

Pjanić na putu ka prvom finalu Lige prvaka, posljednji ples Monacovih mladića u Evropi?

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Monaco je, ušavši na mala vrata u ovu sezonu Lige prvaka, napravio veliko iznenađenje plasmanom u polufinale, ali nakon poraza od Juventusa u prvom meču (2:0) uzvratni polufinalni meč u Torinu čini se samo kao izlet za mladu družinu iz Kneževine. Čuda su uvijek moguća, ali ovaj put se čini da ni djeca ne maštaju o njima. Šanse Monaca jedva su vidljive i pod mikroskopom.

Liga prvaka, druga utakmica polufinala: Juventus – Monaco (20:45 sati, stadion Juventus)

Monaco za plasman u finale mora postići minimalno dva gola večeras, a Juventus je posljednji gol u Ligi prvaka primio 22. novembra prošle godine u gostujućoj pobjedi nad Sevillom 3:1, dok je još Barack Obama bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Od tada je Stara dama odigrala jedan meč u grupi i pet u nokaut fazi u kojima nije primila gol, odnosno odigrala je 621 minutu fudbala u Ligi prvaka bez primljenog gola. Uz to, Juventus već 22 uzastopne utakmice u Ligi prvaka ove sezone ne zna za poraz na domaćem terenu.

Iako se Monaco može pohvaliti podatkom da je u 59 takmičarskih utakmica ove sezone postigao 149 golova, što je zaista impresivno, on će u Torinu skoro sigurno imati svoj posljednji juriš u Evropi ove sezone. I ko zna kada će opet dobaciti ovoliko daleko. Prije 13 godina su igrali finale i sve do ove sezone nisu bili bitan faktor u evropskim takmičenjima. Čak su zabilježili i ispadanje u drugu francusku ligu.

Mikroskopske šanse mladog Monaca

Samo jednom u historiji Lige prvaka se desilo da klub koji prvi polufinalni meč izgubi kod kuće uspije izboriti plasman u finale. To je bio Ajax u sezoni 1995/96. kada je u Amsterdamu poražen rezultatom 1:0 od Panathinaikosa, da bi u gostima slavio 3:0. Poraz od 2:0 na domaćem terenu u polufinalu niko nije nadoknadio, a samo su tri kluba, ne računajući Monaco, bila u toj situaciji.

U historiji UEFA-inih takmičenja, računajući sve nokaut faze, 339 puta se desilo da domaćin izgubi 2:0 u prvom meču, ali samo devet puta je uspio nadoknaditi taj rezultat u drugom meču i proći dalje. Radi se, dakle, o 2,7 posto klubova koji su to uspjeli. To su te Monacove mikroskopske šanse.

"Mi sutra želimo da naši snovi nastave živjeti. Naš cilj je plasman u finale i moramo dati najbolje od sebe. Vrlo sam ponosan na svoje igrače zbog svega što su uradili do sada, bez obzira na sutrašnji rezultat", rekao je trener Monaca Leonardo Jardim na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Prosječna starost Monacove prve postave u prvom meču iznosila je 25,7 godina, a Juventusove tačno 31 godinu. Ta razlika u iskustvu itekako se osjetila u prvom meču.

Jardimovi momci će večeras vrlo vjerovatno napasti svim silama i pokušati unijeti neizvjesnost, a svjestan toga je i trener Juventusa Massimiliano Allegri.

"Monaco ne može ništa izgubiti. Mi moramo igrati čak i bolje nego u Monacu, jer tamo smo napravili nekoliko grešaka", napomenuo je Allegri.

Pjanić želi prvo finale, posljednji Mbappeov evropski ples u Monacu?

Bosna i Hercegovina bi nakon dugo vremena mogla imati Bosanca u finalu Lige prvaka. Posljednji igrač iz ove zemlje koji je igrao finale je Hasan Salihamidžić. Popluarni Braco je 2001. godine u dresu Bayern Minhena igrao protiv Valencije te se na kraju okitio i titulom pošto je Bayern slavio nakon penala.

Ukoliko Juventus izbori finale, a ogromne su šanse, Miralem Pjanić će postati prvi bh. internacionalac nakon Salihamidžića u finalu Lige prvaka. Pjanić je do sada nastupao u polufinalu u sezoni 2009/10. kada je u dresu Lyona ispao od Bayerna.

Plasman u finale bio bi velika stepenica u karijeri 27-godišnjeg Pjanića koji je u Ligi prvaka ove sezone sakupio 10 nastupa, pri čemu je postigao jedan gol, a u cijeloj sezoni upisao je 42 nastupa (osam golova, 14 asistencija) za Juventus s kojim je na pragu osvajanja Serije A, kao i Kupa Italije u kojem je već izborio finale. Sjajna debitantska sezona u Staroj dami za bh. reprezentativca.

Na drugoj strani, razigrana i mlada Monacova družina vjerovatno će odigrati svoj posljednji evropski meč u ovom sastavu. Sjajni 18-godišnji Kylian Mbappe meta je velikih evropskih klubova i teško će ostati u Monacu, a slična sudbina mogla bi zadesiti i Tiemoueua Bakayoka (22), Thomasa Lemara (22), Fabinha (23), Bernarda Silvu (22), Benjamina Mendyja (22)... Kad milioni dođu po svoje.

Kako god, momci iz Monaca su fudbalskim zaljubljenicima pružili nekoliko spektakularnih predstava, napadali su bez ustručavanja, hrabro, otvoreno i kao takvi Manchester Cityju i Borussiji Dortmund postigli po šest golova te ih nokautirali iz takmičenja. To nije bilo očekivano, ali je uvijek priželjkivano.

Povrede, suspenzije i potencijalni sastavi

Juventus u ovom meču može računati na veznjaka Samija Khediru koji je zbog suspenzije propustio prvi meč i on se ponovo očekuje u prvoj postavi. U Monacu ga je zamijenio Claudio Marchisio. U redovima gostiju očekuje se ista postava kao i u prvom meču.

Juventus: Pjaca, Rugani (povrijeđeni)

Potencijalni sastav: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro; Pjanić, Khedira; Dani Alves, Dybala, Mandžukić; Higuaín.

Monaco: Boschilia (povrijeđen), Mendy, Carrillo (upitni).

Potencijalni sastav: Subašić; Mendy, Jemerson, Glik, Sidibé; Bernardo Silva, Fabinho, Bakayoko, Lemar; Mbappé, Falcao.