UEFA.com
0

Pjanić je savršena zamjena za Juninha

Sarajevo-x.com
Kad je Juninho Pernambucano napustio Olympique iz Lyona, za sobom je ostavio sedam titula prvaka francuske lige u osam godina i veliku prazninu. Ipak 19-godišnji Miralem Pjanić je tu prazninu uspio idealno popuniti, piše UEFA.com.

Prošle srijede Pjanić je postigao gol za "Lavove" u grupi E Lige prvaka protiv talijanske Fiorentine.

"Naravno da sam sretan što sam postigao pogodak i odigrao važnu ulogu", rekao je bh. reprezentativac. "Sad više igram i zahvaljujući saigračima osjeti se razlika. To pokušavam postići od početka sezone."

Kad govori sa medijima Pjanić pažljivo bira riječi, ali na terenu sve što radi izgleda prirodno. Protiv Fiorentine najbrže je reagovao u 78. minuti kad je golman Fiorentine Sébastien Frey uspio izbiti loptu Kima Källströma. Pjanić je na takve stvari u igri navikao.

Njegova porodica, podsjeća UEFA.com, uslijed rata u BiH iz Tuzle je otišla u Luksemburg, a Miralem se pridružio FC Metzu. Sa 14 godina impresionirao je trenere i u sezoni 2007./2008. pojavio se u prvom timu. Te sezone imao je 27 nastupa za prvi tim, a njegove vještine oduševile su mnoge. Tako je bilo i sa čelnicima Lyona koji su za njegove usluge platiti 7,5 miliona eura u junu 2008. godine. Ispostavilo se da je to bila dobra investicija.

Ipak, u toku prve sezone na Stade de Gerlandu Pjanić je odigrao samo pet ligaških utakmica. To ne bi bilo ništa čudno ako se uzmu u obzir njegove godine, ali pošto mu je dat Juninhov dres sa brojem 8, javnost je očekivala više.

"Zvao sam Junija u toku predsezonskih treninga i pitao ga dozvoljavali mi da nosim taj broj", ispričao je mladi igrač za L'Équipe. "Rekao mi je da se ne brinem i da ne dozvolim veliki pritisak na sebe. Zahvalan sam mu i ovaj mi se dres sviđa. Juni je ovdje napravio neke sjajne stvari, a ja očekujem dobru sezonu u OL-u, bolju nego što je bila prošlogodišnja."

Lyon zasigurno očekuje isto, a početak nije mogao biti bolji.