Vanredna situacija
231

Pitali smo bh. klubove hoće li smanjiti plate igračima zbog koronavirusa? Evo šta su odgovorili

N. K. - E. B.
Pandemija koronavirusa zaustavila je skoro sva sportska takmičenja u svijetu, pa tako i ona u Bosni i Hercegovini.

Ne samo da je novonastala situacija utjecala na zdravlje građana, već i na ekonomiju, a jedni od onih koji su pogođeni su i nogometni klubovi.

Veliki svjetski klubovi već su najavili "rezanje" plata nogometašima s obzirom na to da ova pauza izazvana koronavirusom znatno utječe na prihode klubova, a vodstvo italijanskog nogometnog saveza je već najavilo da će svi igrači dobiti smanjenje plate u visini od 15 do 30 posto u zavisnosti od toga koliko zarađuju.

Stoga smo odlučili upitati čelnike FK Sarajevo, FK Željezničar, FK Borac i FK Velež da li će se oni odlučivati na slične korake.

Iz FK Sarajevo su jasno poručili kako će igrači, ali i svi ostali uposlenici kluba, nastaviti primati punu platu.

"Imajući u vidu potencijalne ekonomske posljedice uslijed pandemije koronavirusa, rukovodstvo FK Sarajevo će ispoštovati sve ugovorom definisane obaveze prema svim uposlenicima kluba. Osigurana egzistencija uposlenika i njihovih porodica je prioritet u situacijama poput trenutne", odgovor je koji smo dobili iz FK Sarajevo.

Iz FK Željezničar smo dobili odgovor kako su sve opcije otvorene, te da klub još uvijek nije odlučio kako će postupiti u novonastaloj situaciji.

"Još nisu donešene nikakve odluke u vezi s tim pitanjem, ali sve opcije se razmatraju. Dosta toga ovisi i od datuma eventualnog nastavka prvenstva. Pratit ćemo odluke resornih ministara s kojima smo tražili sastanke, kao i odluke drugih klubova. Ova situacija još nije zabilježena u historiji, tako da nema pravila niti možemo predvidjeti šta će se dešavati u narednim danima. U svakom slučaju mi ćemo biti uz klub i igrače", kazao je za portal Klix.ba Admir Džubur, predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar.

Predsjednik FK Borac Vico Zeljković je istakao kako će klub nekim igračima smanjiti primanja, dok će sa nekim igračima biti raskinuti ugovori.

"Ovo je situacija kakvu niko nije mogao ni u najluđim snovima zamisliti. Iz ove situacije će svi klubovi izaći s ogromnim minusom. Sada i klubovi trebaju misliti na igrače, ali i igrači misliti na klubove. Morat ćemo ući u reviziju nekih ugovora, a čak i u raskide nekih ugovora. Kao član Izvršnog odbora NS BiH ću se zalagati da savez pomogne klubovima da prebrodi ovu krizu", poručio je Vico Zeljković, predsjednik Borca.

U FK Velež su, poput Željezničara, još uvijek neodlučni.

"U ovom trenutku još uvijek ne možemo govoriti o posljedicama koje će ostaviti koronavirus, sve zavisi od vremena, do kada će sve potrajati", kratko su nam poručili iz FK Velež.

Očito je da većina bh. klubova još uvijek ne zna kako se postaviti u novonastaloj situaciji, a budući da broj zaraženih u BiH konstantno raste, te da je zabilježen i prvi smrtni slučaj, već sada je jasno da će pauza u Premijer ligi BiH potrajati.

U neizvjesnosti su i klubovi, ali i sami nogometaši.