Mundijal 1990. u Italiji
0

VIDEO / Piksijeve majstorije protiv "furije"

Sarajevo-x.com
Prema procjenama stručnjaka i mnogim anketama nogometna reprezentacija Španije prvi je favorit za osvajanje naslova prvaka na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

I na našem portalu izabranici Vicentea del Bosquea dobili su najviše glasova. Naime, u anketi na pitanje: Ko će osvojiti SP? Španija je dobila 31% glasova i zauzela prvo mjesto ispred Engleske za koju je glasalo 16% čitalaca.

Španci su suvereno prošli i kroz kvalifikacije, gdje su u grupi sa našom odbranom vrstom u deset utakmica upisali isto toliko pobjeda. Na planetarnom izlogu nogometa "furija" je do sada nastupala 12 puta. Nikada nisu dotakli vrh, a nacija vjeruje da aktuelna generacija može ući u historiju.

Stariji čitaoci sjećaju su utakmice bivše reprezentacije Jugoslavije i Španije na Mundijalu u Italiji 1990. godine. To je bilo i posljednje Svjetsko prvenstvo na kojem je igrala reprezentacija SFR Jugoslavije.

U to vrijeme "plave" je sa klupe vodio proslavljeni bh. stručnjak Ivica Osim, a pored njega u selekciji bivše države nastupalo je nekoliko igrača iz naše zemlje - Faruk Hadžibegić, Davor Jozić, Fahrudin Omerović, Mirsad Baljić i Zlatko Vujović (rođen u Sarajevu).

Pomenuta generacija je SP na "čizmi" počela visokim porazom od Njemačke (izgubili 4-1), da bi kasnije savladali Kolumbiju 1-0 (sjajan gol postigao Jozić) i UAE 4-1. Naredna prepreka bila je Španija.

Na terenu stadiona Bentegodi u Veroni temperatura je iznosila gotovo 40 stepeni. Kod rezultata 0-0 izabranike Ivice Osima u vodstvo je doveo Dragan Stojković Piksi.

Naime, on je na drugoj stativi "lažnjakom" izbacio iz igre golmana Zubizarretu i još jednog španskog igrača, te poentirao za 1-0. No, samo pet minuta kasnije, iskusni Salinas koristi trenutak dekoncentracije u posljednjoj liniji Jugoslavije i poravnava na 1-1.

Kasnije se u produžecima vodila velika bitka, a pobjedu "plavima" osigurao je Stojković, svojim drugim golom. Slobodan udarac sa 18 metara izveo je manirom istinskog majstora. "Suhim listom" je prebacio živi zid.

Jugoslavija je u četvrtfinalu eliminisana od Argentine na jedanaesterce (u regularnom toku bilo 0-0).

Posljednju jugoslovensku reprezentaciju činili su sljedeći igrači (u zagradi navedeni nastupi i golovi): Tomislav Ivković 5 (nastupa), Vujadin Stanojković 2/0, Predrag Spasić 5/0, Zoran Vulić 4/0, Faruk Hadžibegić 5/0, Davor Jozić 5/2, Dragoljub Brnović 5/0, Safet Sušić 5/1, Darko Pančev 3/2, Dragan Stojković 5/2, Zlatko Vujović 5/0, Fahrudin Omerović -, Srećko Katanec 3/0, Alen Bokšić -, Robert Prosinečki 3/1, Refik Šabanadžović 4/0, Robert Jarni 1/0, Mirsad Baljić 1/0, Dejan Savićević 3/0, Davor Šuker -, Andrej Panadić – i Dragoje Leković -.